Reprezentanții societății civile | Amnistia fiscală contravine luptei împotriva corupției

  • 14 Decembrie 2016 18:49
0%
00:00:00
00:00:00

Proiectul de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală își propune să transforme economia tenebră în una oficială, au spus autorii inițiativei legislative, în cadrul unei dezbateri publice.

Pe de altă parte, reprezentanții societății civile cred că acest proiect de lege contravine luptei împotriva corupției și este convenabil unor funcționari care au făcut averi în mod ilicit. 

Proiectul de lege prevede exonerarea de orice răspundere a persoanelor fizice și juridice care își vor declara proprietățile neînregistrate până la 15 aprilie 2017 în schimbul unei plăti la stat în mărime dea 2% din valoarea averii nedeclarate. Inițiativa legislativă presupune și  interdicția de sancționare a funcționarilor publici pentru nedeclararea acestor averi.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și unul dintre autorii inițiativei legislative, susține că prin acest proiect de lege nu se caută posibilitatea ca cineva să scape de răspundere penală pentru infracțiuni economice.

”Stimularea fiscală nu este o amnistie fiscală unde se iartă toate datoriile. Noi vorbim doar despre iertarea datoriilor legate de amenzi și penalități, pentru neplata unor obligații, dar doar cu condiția că se achită suma de bază datorată”, a declarat Andrian Candu.

Șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Serghei Pușcuță afirmă că stimularea fiscală va aduce un nou suflu pentru economie.

”Va fi un anumit efect la buget, dar nu va fi hotărâtor, dar ca efect de relansare economică, așteptările sunt mult mai mari decât acele sume pe care le-au putea recupera prin metode de constrângere”, a declarat Serghei Pușcuță.

Pe de altă parte, mai mulți reprezentanți ai societății civile consideră că inițiativa nu poate fi promovată în această formulă. Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea.

”Cred că este anormal să declarăm că avem zero toleranță față de corupție și să permitem funcționarilor corupți să rămână în funcție pentru o perioadă nedeterminată și să interzicem autorităților publice să se mai atingă de ei”, a declarat Vladislav Gribincea.

Și Directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, susține că proiectul este favorabil funcționarilor care au acumulat averi în mod ilicit.

”De această lege vor beneficia, probabil, foarte mulți funcționari care nu erau integri și au acumulat averi în mod ilicit, de ce ar trebui din contul acelor care se conformează, cei care au acumulat averi în mod ilicit?”, a declarat Adrian Lupușor.

O amnistie fiscală a existat și în anii 2007-2008 în timpul guvernării comuniste care s-a soldat cu ratarea unor venituri la buget în valoare de 4 miliarde de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău