Proiectul de lege prin care statul va compensa consumul de energie electrică pentru gospodăriile casnice, votat în prima lectură

  • 16 Aprilie 2021 11:31
Proiectul de lege prin care statul va compensa consumul de energie electrică pentru gospodăriile casnice, votat în prima lectură

Parlamentul a votat astăzi în prima lectură un proiect de lege propus de deputații socialiști prin care statul va compensa cu 428 de lei consumul de energie electrică pentru gospodăriile casnice. Proiectul a provocat dezbateri aprinse în Legislativ, opoziția considerând că este unul populist, electoral și inechitabil, deoarece vor beneficia inclusiv familiile cu venituri mari, iar banii vor fi întorși, inclusiv din impozitele persoanelor nevoiașe.

Inițiativa înregistrată zilele trecute are ca scop anunțat să ajute populația în timpul stării de urgență, iar suma respectivă ar constitui consumul mediu de energie electrică pentru două luni, afirmă deputatul PSRM, Petru Burduja.

Opoziția, care consideră inițiativa drept ”populistă și electorală„, au criticat faptul că aceasta prevede compensații pentru toți consumatorii, inclusiv pentru cei care au venituri mari și nu necesită sprijin de la stat. În schimb, potrivit deputaților din opoziție, statul se va împrumuta ca să achite acești bani, iar toți cetățenii, inclusiv cei săraci, prin impozitele lor, vor trebui să întoarcă datoria. 

Și președintele PDM, Pavel Filip, consideră că inițiativa este una electorală care nu va fi votată și în lectură finală pentru a fi pusă în aplicare.

Pentru compensarea cheltuielilor la energia electrică pentru peste 1,2 milioane de gospodării, va fi necesar peste jumătate de miliard de lei. Deputații din majoritatea parlamentară au votat și pentru modificarea bugetului pentru a fi oferiți acești bani, chiar dacă inițiativa nu a avut avizul Guvernului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău