Proiectul de lege pentru modificarea Constituției care vizează sistemul judecătoresc, a fost avizat de către mai multe comisii parlamentare

  • 15 Septembrie 11:57
Proiectul de lege pentru modificarea Constituției care vizează sistemul judecătoresc, a fost avizat de către mai multe comisii parlamentare

Mai multe comisii parlamentare au avizat astăzi proiectul de lege pentru modificarea Constituției care vizează sistemul judecătoresc, a anunțat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Proiectul este unul mai vechi, elaborat de Guvernul precedent, și prevede excluderea termenului de 5 ani pentru care sunt numiți judecătorii inițial, astfel că toți magistrații vor fi numiți până la atingerea plafonului de vârstă. Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție vor fi numiți de președintele țării, și nu de Parlament ca în prezent. Totodată, se va exclude obligativitatea judecătorilor CSJ de a avea vechime de muncă în funcția de judecător. De asemenea, judecătorii vor beneficia doar de imunitate funcțională, nu și generală.

Urmează să fie reformat și Consiliului Superior al Magistraturii, astfel încât din componența sa vor fi excluși ministrul Justiției,  procurorul general și președintele CSJ. CSM va fi constituit din 12 membri – 6 membri judecători aleși de adunarea generală a judecătorilor și 6 membri non-judecători, aleși de Parlament. Totodată, membrii CSM vor putea fi revocați pentru motive disciplinare.

„Adoptarea respectivului proiect de lege va consolida independența puterii judecătorești. Proiectul a fost consultat cu Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Comisia de la Veneția etc. Chiar dacă inițiativa aparține Guvernului precedent, dat fiind faptul că este o inițiativă benefică, actualul Guvern o susține plenar și va solicita Parlamentului adoptarea acesteia. Sper că actuala opoziție va fi consecventă și inițiativa va fi votată de întregul Parlament”, se arată în mesajul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,33
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:0,45 m/s
Sun
19
Mon
15
Tue
13
Wed
14
Thu
14

Curs oficial BNM 25 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0000
USD 17.7044 -0.0000
RON 4.1909 -0.0000
UAH 0.6661 -0.0000
RUB 0.2434 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău