Proiectul de lege care prevede revenirea la denumirea sovietică a gradelor speciale în cadrul MAI, votat în primă lectură

  • 18 Martie 2021 17:45
Proiectul de lege care prevede revenirea la denumirea sovietică a gradelor speciale în cadrul MAI, votat în primă lectură

Majoritatea parlamentară, formată din socialiști și deputații care s-au afiliat Partidului Șor, a votat în primă lectură, un proiect de lege care prevede revenirea la denumirea sovietică a gradelor speciale în cadrul Ministerului de interne.

Astfel, parlamentarii propun să se renunțe la denumiri ca agent, inspector, comisar sau chestor în favoarea celor de sergent, locotenent, căpitan, maior sau general care au existat în perioada sovietică. Deputatul PSRM Adrian Lebedinschi, unul dintre autorii inițiativei a invocat un sondaj realizat în cadrul MAI afirmând că majoritatea angajaților susțin această idee.

Fostul ministru de Interne, deputatul democrat Alexandru Jizdan, pe timpul căruia a fost realizată reforma de schimbare a denumirilor, a declarat că socialiștii sunt nostalgici și nu vor să renunțe la denumirea de general.

Deputatul Octavian Țîcu a declarat că prin asemenea inițiativă se urmărește „refacerea unei lumi de care încercăm de 30 de ani să scăpăm”. Din aceeași gamă ar face parte, în opinia deputatului neafiliat, și atacurile lingvistice regizate de socialiști, acordarea statutului special Găgăuziei, cedările făcute Tiraspolului și „obediența” față de Federația Rusă.

Noile denumiri de grade speciale au fost introduse în anul 2016, ca parte a reformei poliției care a fost demarată în 2010 fiind finanțată cu peste 57 de milioane de euro de către Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău