Proiectul de lege care prevede mai multe modificări ce țin de activitatea ANI a fost aprobat de Comisia juridică a Parlamentului

  • 12 August 2021 12:54
Proiectul de lege care prevede mai multe modificări ce țin de activitatea ANI a fost aprobat de Comisia juridică a Parlamentului

Comisia juridică a Parlamentului aprobat astăzi includerea pe agenda parlamentară a unui proiect de lege care prevede mai multe modificări ce țin de activitatea Autorității Naționale de Integritate și verificarea averilor și cheltuielilor demnitarilor.

Potrivit amendamentelor propuse, ANI va putea verifica nu doar averile demnitarilor, dar și cheltuielile pe care le fac în timpul mandatului. Astfel, inspectorii de integritate vor putea verifica și așa-numitul „stil de viață” al funcționarilor publici, iar aceștia vor trebui să declare nu doar bunurile pe care le cumpără, dar și serviciile de care beneficiază, cum ar fi vacanțele scumpe, ale căror cost depășește patru salarii medii.

Inițiativa mai prevede posibilitatea ca ANI să poată solicita suspendarea din funcție, până la pronunțarea hotărârii definitive a instanței de judecată, a persoanelor în privința cărora s-a constatat că au obținut averi nejustificate sau au încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

Potrivit autorilor, proiectul a fost elaborat în condițiile în care acțiunile de control inițiate de ANI nu au finalitate. Modificările reprezintă și o condiție pentru debursarea unei tranșe de 50 de milioane de euro în calitate de asistență financiară din partea Uniunii Europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău