Proiectul de gazificare a 14 sate din zona de securitate, depus la ANRE
-
10 Ianuarie 15:39
Localitățile din zona de securitate pot fi conectate la rețeaua Moldovagaz în termen de trei luni. Proiectarea a început, iar un document în acest sens va fi depus astăzi la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, a anunțat șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV. Vadim Ceban a adăugat că lucrările de racordare a localităților la rețeaua Moldovagaz sunt complexe, vizează traversarea râului Nistrului și pot fi efectuate doar de companii din România, notează IPN.
Potrivit unei decizii a Comisiei Situații Excepționale, satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hîrbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție din cadrul „Moldovagaz”. Președintele interimar al companiei spune că procesul este unul complex, iar lucrările nu vor fi finalizate mai devreme de 3 luni.
„În mod standard, astfel de proiecte durează de la 6 la 9 luni. Dar noi acum suntem în situație excepțională și cred că în maximim 3 luni putem racorda aceste localități. Acolo deja lucrează colegii mei și a început proiectarea. Pentru localitățile din zona de securitate sunt unele lucrări foarte complexe, pentru ca trebuie să fie traversat râul Nistru, iar aceste lucrări sunt efectuate doar de companii specializate. În prezent, în regiune, sunt numai companii din România care realizează astfel de lucrări”, a concretizat Vadim Ceban.
Șeful interimar al Moldovagaz mai spune că dialogul cu concernul rus Gazprom se limitează acum doar la aspecte operaționale, în timp ce deciziile strategice legate de furnizarea de gaze către Republica Moldova ar avea o motivație politică.
„La nivel operațional, avem comunicare cu Gazprom, dar deciziile nu cred că sunt luate la Gazprom. Situația deja a depășit atât competențele Moldovagaz, cât și ale Gazprom. Cred că este o situație politică, deși argumentele invocate de Gazprom sunt comerciale”, a menționat Vadim Ceban.
La 1 ianuarie 2025 Gazprom a sistat complet livrările de gaze către Republica Moldova. Astfel, cetățenii regiunii transnistrene au rămas fără agent termic și apă caldă. Centrala de la Cuciurgan produce energie electrică pe bază de cărbune, iar pentru a economisi resursele în stânga Nistrului au loc deconectări de energie electrică.