Proiectul de aprovizionare cu apă din satul Cotul Morii devine un exemplu pentru alte localități din țară

  • 25 Iulie 2020 13:57
Proiectul de aprovizionare cu apă din satul Cotul Morii devine un exemplu pentru alte localități din țară

Prim-ministrul Ion Chicu a mers astăzi în raionul Hâncești pentru a verifica progresul în implementarea proiectului de aprovizionare cu apă potabilă a 11 localități din Lunca Prutului. Premierul a inspectat trei stații de pompare din satele Cotul Morii și Obileni, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Guvernului.

Construcția proiectului a început în anul 2013, însă a stagnat mai mulți ani. Lucrările au fost reluate abia în luna februarie 2020, în urma vizitei prim-ministrului Chicu la fața locului, care a solicitat finalizarea proiectului până la sfârșitul acestui an. În total, circa 20 mii de locuitori din regiune vor fi aprovizionați cu apă potabilă în cadrul proiectului.

Prim-ministrul a remarcat progresul în executarea lucrărilor. „Avem foarte mulți locuitori în această regiune care nu au apă nici iarna, de aceea, când vorbim de acest proiect, vorbim, în primul rând, despre viața oamenilor. Aprovizionarea cu apă în Republica Moldova devine deja o problemă de securitate vitală pentru cetățeni. Avem secetă, avem lipsă de apă în sursele tradiționale. Apa este viața, de aceea și atragem o atenție sporită acestor proiecte", a spus Ion Chicu.

Până în prezent, conducta magistrală de alimentare cu apă, la care se vor conecta localitățile, a fost construită în proporție de 80%. Aceasta se va construi pe o lungime de 30 km. De asemenea, s-au instalat mai multe stații de pompare și rezervoare moderne. Totodată, au fost construite clădirile stațiilor de pompare la patru platforme, bazinul la stația de captare a apei, traseul de energie electrică, și au fost instalate panourile electrice.

Autoritățile locale au informat premierul că au mai rămas de efectuat lucrări pentru finalizarea magistralei de aprovizionare cu apă și întâmpină dificultăți în proiectarea rețelelor de apeduct secundare din localități. Totodată, mai este necesară alocarea unor mijloace financiare suplimentare.

„De când a venit premierul în februarie și a pus sarcina să finalizăm până la sfârșit de an acest proiect – am văzut un progres foarte mare. Prim-ministrul ne-a asigurat ca resurse financiare pentru finalizarea proiectului sunt. Până la finele anului, cetățenii vor beneficia de apă potabilă, stringent necesară pentru locuitorii raionului Hâncești", a menționat președintele raionului, Iurie Levinschi.

Primele gospodării care vor fi conectate la sistem, în etapa inițială, vor asigura apa potabilă pentru un număr de cca opt mii de locuitori.

Valoarea totală a proiectului constituie cca 74 milioane de lei. Banii necesari pentru finalizarea construcției vor fi alocați din Fondul Ecologic Național, dar și de la Agenția de Dezvoltare Regională.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău