Proiectul controversat privind amnistia fiscală a fost votat de Parlament în prima lectură
-
17 Decembrie 2016 09:58
Parlamentul de la Chișinău a aprobat vineri, 16 decembrie, în prima lectură un controversat proiect de lege care prevede posibilitatea liberalizării capitalului pentru persoanele fizice și anularea datoriilor la amenzi pentru companii.
Proiectul a fost dur criticat de opoziție și de societatea civilă care consideră că astfel este stimulată corupția și îmbogățirea ilicită.
Legea privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală prevede exonerarea de orice răspundere a celor care își vor declara proprietățile și mijloacele financiare neînregistrate până la 15 aprilie 2017, în schimbul unei plăți la stat în mărime de 2% din valoarea averii nedeclarate. Inițiativa legislativă presupune și interdicția de sancționare a funcționarilor publici pentru nedeclararea acestor averi.
În același timp, proiectul prevede iertarea datoriilor la amenzi și penalități pentru persoanele juridice, cu condiția că își vor achita datoria de bază. Scopul acestei inițiative este de a legaliza capitalurile și bunurile nedeclarate, susține președintele Parlamentului Andrian Candu, care este și unul dintre autori.
Proiectul a fost criticat de deputații din opoziție și s-a cerut retragerea acestuia, pentru că legalizează banii și bunurile de proveniență dubioasă. Deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac.
Și reprezentanții societății civile au criticat zilele trecute, în timpul unor dezbateri, inițiativa pe care o consideră favorabilă corupției și funcționarilor care s-au îmbogățit ilicit.
Acest proiect pare a fi o lege cu dedicație, pentru un grup restrâns de persoane, consideră comentatorul politic Vlad Țurcanu. El a declarat la Radio Chișinău că este vorba despre o inițiativă de ”legalizare a ilegalităților”.
O amnistie fiscală a existat în Republica Moldova și în anii 2007-2008 în timpul guvernării comuniste care s-a soldat cu ratarea unor venituri la buget în valoare de peste 300 de milioane de dolari.