Proiectul amnistiei fiscale și a legalizării veniturilor dobândite ilicit, discutat la Guvern

  • 24 Iulie 2018 12:28
Proiectul amnistiei fiscale și a legalizării veniturilor dobândite ilicit, discutat la Guvern

Inițiative în acest sens au fost discutate la ședința de astăzi, 24 iulie, a Coaliției de Guvernare. Documentele au fost prezentate presei de premierul Pavel Filip.

Acesta prevăd amnistia pentru amenzile și penalitățile la datoriile pe care le au agenții economici, cu condiția achitării acestor datorii și a impozitelor până la o anumită dată. De asemenea, guvernarea propune și posibilitatea legalizării banilor dobândiți prin evaziune fiscală, cu condiția achitării unei taxe în valoare de 3%. De această posibilitate nu vor beneficia prsoanele care dețin sau au deținut funcții publice în ultimii ani, precum și cei care au dobândit credite bancare frauduloase. 

O altă propunere de reformă ține de trecerea la un singur prag de impozitare a persoanelor fizice, de 12%, față de cele 2 praguri de 7 și 18% existente în prezent. Totodată va fu dublată scutirea personală până la 24 de mi ide lei, ceea ce le va permite celor care au salarii mici să nu achite impozite, a declarat Pavel Filip. 

Aceste măsuri ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie. 

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă a declarat că în prezent aceste inițiative sunt discutate cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. 

Amintim că un proiect privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală a fost votat de Parlament în prima lectură la sfârșitul anului 2016, dar ulterior a fost retras, după ce a fost criticat de opoziție dar și de organizațiile financiare internaționale.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău