Proiectele legislative pe care le examinează, astăzi, deputații în Parlament

  • 21 Iunie 2018 10:23
Proiectele legislative pe care le examinează, astăzi, deputații în Parlament

Deputații vor examina astăzi câteva inițiative legislative elaborate de Guvern care țin de modificarea legislației ce ține de statutul judecătorilor, organizarea judecătorească și răspunderea disciplinară a judecătorilor.

Adoptarea unei hotărâri judecătorești, prin care intenționat sau din neglijență gravă au fost încălcate drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, va constitui abatere disciplinară, potrivit inițiativelor propuse de Guvern.

În opinia autorilor, noile prevederi ce vizează răspunderea disciplinară a judecătorilor urmăresc scopul de a exclude posibilitatea de interpretare vagă a formulării actuale de „nerespectare a îndatoririi”.

Un element nou reprezintă faptul că procedurile disciplinare vor putea fi pornite inclusiv împotriva judecătorilor care și-au dat demisia. Proiectul de lege stabilește expres că judecătorul poate fi atras la răspundere disciplinară, indiferent de faptul că actul emis de acesta a fost sau nu contestat de justițiabil.

Procedura de examinare a abaterilor se va efectua conform unor reguli noi. Admisibilitatea sesizărilor va fi verificată de un inspector-judecător, iar ulterior, de membrii Colegiului disciplinar.

Cu scopul asigurării imparțialității, la funcția de inspector-judecător vor putea candida doar persoane care nu au activat în calitate de judecător în ultimi 3 ani, iar mandatul funcției va dura 6 ani, fără a fi posibilă realegerea în funcție.

Tot astăzi, deputații vor examina o serie de propuneri de modificare a Codului contravențional și a Legii privind siguranța traficului rutier, inclusiv o inițiativă prin care se propune penalizarea șoferilor care vor vorbi la telefon în timpul aflării la volan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău