Proiectele a șase fotografe, vernisate la Biblioteca „B. P. Hasdeu”

  • 18 Ianuarie 2019 15:54
Proiectele a șase fotografe, vernisate la Biblioteca „B. P. Hasdeu”

Proiectele a șase fotografe din Republica Moldova, realizate pe parcursul a patru luni sub ghidajul foto-jurnalistelor din România Ioana Moldovan și Ioana Cîrlig, au fost vernisate la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău. Expoziția conține în jur de 60 de lucrări și va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie, transmite IPN.

„Expoziția cuprinde proiecte sociale prin care am vrut să atragem atenția atât a societății, cât și a autorităților. Este vorba de strămutarea statelor după inundații, drumul laptelui, oameni cu dizabilități și provocările lor, comunitățile de moldoveni și joburile lor în Portugalia. Eroii fotografiilor au fost selectați de înseși fotografe, în funcție de temele documentate”, a spus Victoria Bortă, coordonatoare de programe la Asociația reporterilor Oameni și Kilometri, precizând că expoziția are loc în cadrul unui program de instruiri și burse.

Fotografa Liliana Botnariuc, autoarea proiectului „Drumul laptelui”, spune că acesta este despre truda oamenilor, începând de la găleata de lapte a țăranului până la rafturile din supermarket, unde ajung produsele din lapte. Fotografa a mers în Edineț, raionul cu cele mai multe vaci din întreaga țară, 7000 la număr, dar și la Zăbriceni, unde numărul vacilor a scăzut la doar 75 în ultimii 15 ani. Tânăra spune că în timpul acestui exercițiu a găsit oameni care se trezesc în fiecare dimineață la ora 05.00, care duc vacile pe câmp, merg să colecteze laptele. „Am documentat drumul inclusiv până la fabrica de lapte de la Cupcini, acolo unde sute de oameni lucrează zilnic, stau în picioare pentru că acest lucru nu le permite altfel”, menționează autoarea.

Pentru fotografa Elena Covalenco proiectul a fost o provocare, legată de foarte multe emoții. Protagoniștii ei sunt doi tineri cu dizabilități, soț și soție, din Fălești. „Am găsit limbaj comun foarte repede cu ei, deoarece sunt pozitivi și optimiști. Ei au demonstrat că persoanele care au o dizabilitate nu sunt diferiți de ce cei care nu o au și că dragostea pe care o împărățesc unul față de celălalt îi ajută să treacă peste toate provocările vieții”, spune fotografa. Timp de patru luni, cât a documentat subiectul, a mai observat și că oamenii sunt indiferenți față de greutățile pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități, lucru pe care  îl consideră regretabil.

Nadejda Roșcovan a aplicat la proiect pentru a încerca să facă ceva mai mult decât fotografie. Eroina proiectului său a fost o tânără de 29 de ani care suferă de o boală genetică ce îi afectează aparatul locomotor și vorbirea. A cunoscut-o înainte de proiect, la un centru de reabilitare din Grătiești. Fata nu avea un asistent personal, care i-ar fi fost de mare ajutor. „Sper că în urma acestui reportaj, asistența socială să înțeleagă că astfel de persoane trebuie să-și schimbe gradul de dizabilitate din „accentuat” în „sever”. Trebuie să fie cineva alături de aceste persoane pentru că fără ajutor nu se descurcă”, a spus Nadejda Roșcovan.

Versiunile integrale ale poveștilor prezentate în cadrul expoziției urmează să fie publicate pe platforma www.oamenisikilometri.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:0,51 m/s
Wed
21
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău