Proiecte NATO de asigurare a siguranței cibernetice în R. Moldova
-
06 Octombrie 2016 21:26
Trei proiecte privind asigurarea securității cibernetice a Republicii Moldova au fost lansate joi, 6 octombrie, la Chișinău.
Acestea fac parte din cadrul unui programului extins al NATO și vor constitui un instrument ce va contribui la dezvoltarea dialogului și cooperării cu statele partenere ale Organizației Atlanticului de Nord.
Cele trei proiecte presupun lansarea unui laborator de cercetare și instruire în domeniul securității cibernetice, care va activa în cadrul Universității Tehnice din Moldova. Banii pentru crearea laboratorului au fost donați de Ambasadele SUA și Estoniei la Chișinău. Noua structură va contribui la perfecționarea capacității statului de a reacționa la provocările societății moderne și de a preveni incidentele de securitate cibernetică existente la nivel național.
Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, instituit în cadrul Ministerului Apărării, va avea în sarcină contracararea riscurilor și amenințărilor care pot surveni în urma atacurilor cibernetice.
Potrivit viceministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev, proiectele sunt conforme cu prevederile incluse în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană și vin să consolideze scopul Programului Național de Securitate Cibernetică.
Directorul general al Centrului de telecomunicații speciale, Serghei Popovici a menționat că cele trei proiecte, lansate cu suportul NATO vor întări capacitățile de prevenire și reacție de urgență, educație, informare și interacțiune internațională în cazul unor potențiale amenințări.
Consilierul Principal în cadrul Departamentului Probleme Emergente de Securitate din cadrul NATO, Michael Gaul, a sugerat autorităților de la Chișinău să-și întărească capacitățile de defensivă în domeniu, în condițiile în care numărul amenințărilor cibernetice este în creștere în întreaga lume.
Programul mai prevede crearea unui Sistem național funcțional de management al securității cibernetice, în strânsă cooperare între autoritățile publice, sectorul privat și organismele europene din domeniu.
De asemenea mai mulți administratori de rețele informaționale din cadrul structurilor de stat vor fi instruiți cum să depisteze și să contracareze un eventual atac cibernetic, care ar viza informația ce ar reprezenta secret de stat.