Proiect: UE ar putea interzice Google, Facebook, Amazon și Apple să își favorizeze serviciile proprii

  • 01 Octombrie 2020 19:15
Proiect: UE ar putea interzice Google, Facebook, Amazon și Apple să își favorizeze serviciile proprii

Uniunea Europeană ar putea interzice Google, divizie a grupului Alphabet, Facebook, Amazon, Apple și altor companii mari de tehnologie să își favorizeze serviciile proprii sau să oblige utilizatorii să accepte servicii la pachet, potrivit unui proiect de reglementări, transmite Reuters, citată de News.ro.

Proiectul, cunoscut sub numele de Digital Services Act (Legea privind Serviciile Digitale), are rolul să stabilească regulile de bază pentru schimbul de date și modul în care funcționează piețele digitale. Proiectul este așteptat să intre în vigoare până la sfârșitul acestui an, potrivit sursei citate.

Comisia Europeană adoptă o linie dură împotriva giganților tehnologici americani, parțial prin cazuri antitrust care au dus la decizii care ulterior nu au reușit să stimuleze concurența din cauza procesului îndelungat, care durează de obicei câțiva ani.

Situația a devenit urgentă din cauza dependenței a mii de companii din UE de giganții tech.

Companiile de tehnologie care au un statut strategic pe piață nu vor putea să folosească datele colectate pe platformele lor pentru a viza utilizatorii, cu excepția cazului în care aceste date sunt partajate cu rivalii, conform documentului văzut de Reuters.

Aceste companii numite”gatekeeper” ”nu trebuie să preinstaleze exclusiv propriile aplicații și nici să solicite dezvoltatorilor terți de sisteme de operare sau producătorilor de hardware să preinstaleze exclusiv aplicația gatekeeper-ilor”, prevede proiectul.

O altă prevedere ar interzice gatekeeper-ilor să blocheze rivalii care își oferă produsele clienților din afara platformei sau serviciilor gatekeeper-ului, o mișcare care ar afecta Apple și Google, care au reguli restrictive privind plățile prin intermediul magazinului de aplicații.

Regulile ar supune, de asemenea, aceste companii de tehnologie unor audituri anuale ale datelor lor de publicitate și practicilor de raportare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău