PROIECT | Taxele rutiere se propun a fi incluse în accize la produsele petroliere

  • 05 Octombrie 2020 19:50
PROIECT | Taxele rutiere se propun a fi incluse în accize la produsele petroliere

Includerea taxelor rutiere în accizele la  produsele petroliere este propusă în proiectul privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, lansat pentru consultări publice de către Ministerul Finanțelor, transmite IPN.

Autoritățile precizează că dezavantajul sistemului actual constă în lipsa unei corelații strânse între gradul de utilizarea a infrastructurii drumurilor și mărimea taxei rutiere. În acest sens, se propune modificarea mecanismului actual de achitare a taxei pentru drumuri de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova prin excluderea taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, concomitent cu majorarea accizei la produsele petroliere.

Potrivit Ministrului Finanțelor, măsura are drept scop o impozitare proporțională a cetățenilor care folosesc drumurilor Republica Moldova, în funcție de cât parcurge fiecare cetățean în parte.

Datele statistice cu care operează Ministerul Finanțelor arată că în 2019 a fost importată o cantitate de benzină de 221 de milioane de litri, iar cantitatea de motorină importată a constituit 706 milioane de litri.

Încasările din taxa rutieră – mijloace de transport înmatriculate și neînmatriculate – au constituit 938 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău