Proiect pentru prevenirea abandonului copiilor în valoare de 425 de mii de euro

  • 22 Februarie 2016 16:37
Proiect pentru prevenirea abandonului copiilor în valoare de 425 de mii de euro

UNICEF Moldova, împreună cu Asociația CCF- Moldova – Copil, Comunitate, Familie și partenerul său Hope and Homes for Children Marea Britanie, inițiază un proiect în valoare de peste 425 de mii de euro, care va sprijini familiile vulnerabile cu copii.

Astfel, în următorii doi ani urmează a fi create două creșe sociale pentru copiii dezinstituționalizați și vor fi sprijinite 25 de familii de asistenți parentali profesioniști specializați pe îngrijirea copiilor sub vârsta de 3 ani și a celor cu dizabilități. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Sănătății, UNICEF Moldova și CCF/HHC au semnat un memorandum în acest sens, astăzi, 22 februarie, transmite IPN.

În cadrul proiectului, 45 de copii de la Centrul de plasament temporar și reabilitare din Bălți vor fi reintegrați, iar instituția sprijinită în dezvoltarea serviciilor sociale și medicale. CCF Moldova va contribui și la îmbunătățirea legislației privind intervențiile pentru ajutorarea părinților vulnerabili și a copiilor lor și va instrui profesioniștii la nivel local. Proiectul prevede și lansarea unei campanii de comunicare menite să recruteze asistenți parentali profesioniști pentru copii mici și cu dizabilități care nu au o familie.

Reprezentanta UNICEF Moldova, Nune Mangasaryan, a spus la conferința de presă de lansare că această colaborare este importantă, deoarece în ultimii ani, după mai multe proiecte, s-a reușit dezinstituționalizarea copiilor, numărul cărora a ajuns de la 12 mii până la circa 4 mii. „Această inițiativă va contribui atât la prevenirea abandonului copiilor provenind din familii vulnerabile, cât și la reintegrarea socială a copiilor care au fost deprivați de un mediu familial propice dezvoltării armonioase”, a menționat Nune Mangasaryan.

Liliana Rotaru, președinta CCF-Moldova, a menționat că acest proiect va dura în realitate mai mult decât cei doi ani preconizați, căci are ca scop schimbarea sistemului. „Vom pilota un program de intervenție pentru a preveni abandonul copiilor mici și cu dizabilități. Ne propunem să dezvoltăm două creșe pentru copiii foarte mici, pentru ca mamele singure, în special, să poată munci și să nu fie nevoite să abandoneze copiii”, a specificat președinta asociației care se va ocupa de implementarea proiectului.

Ruxanda Glavan, ministrul sănătății, a spus că instituția pe care o reprezintă este deschisă la orice acțiuni care prevăd susținerea copiilor. „Rolul nostru este de a interveni cu experți pentru reabilitarea copiilor de vârstă fragedă. Cei 45 de copii care vor fi dezinstiționalizați din Bălți vor rămâne în atenția specialiștilor medicali”, a comunicat oficialul.

Ministrul muncii, Stela Grigoraș, a menționat că acest proiect e un sprijin pentru autorități de a-și respecta angajamentele privind stoparea instituționalizării copiilor de vârstă fragedă. „Avem nevoie de mecanisme eficiente de sprijin pentru familiile vulnerabile care întâmpină greutăți în procesul de creștere a copiilor. Avem nevoie de servicii alternative, deoarece mereu vor exista copiii care nu vor putea fi îngrijiți de propriile familii”, a spus ministrul.

Proiectul este o continuare a inițiativei de creștere a numărului copiilor din instituții rezidențiale, reintegrați în familii. Inițiativa se înscrie în prioritățile UNICEF de a asigura protecția și accesul copiilor de vârstă fragedă la un mediu familial, cu prioritatea Guvernului de a preveni instituționalizarea copiilor, potrivit Strategiei pentru protecția copilului 2014-2020, și presupune armonizarea cu tendințele europene.

Actualmente circa 3 mii de copii rămân în instituții rezidențiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
5,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,09 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău