PROIECT | Noi reguli pentru fabricarea și circulația producției alcoolice, propuse de Ministerul Agriculturii

  • 14 Aprilie 2019 18:59
PROIECT | Noi reguli pentru fabricarea și circulația producției alcoolice, propuse de Ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a elaborat un proiect de hotărâre privind modificarea Legii cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice, care ar avea drept scop excluderea concurenței neloiale în domeniul produselor alcoolice.

În proiect se propune excluderea din Lege a unui articol care prevedea că ”se permite fabricarea producției alcoolice pentru consum personal în condiții de casă”, menționează BizLaw.md

Totodată, autorii invocă prevederile Legii nr. 78/2004 (abrogată în noiembrie 2018 n.a.), care stabilea că fabricarea producției alcoolice în condiții de casă, pentru consum personal, nu este reglementată de acte normative.

Autorii notează că în aceste condiții, instituțiile statului, abilitate cu atribuții de supraveghere și control asupra producerii și circulației producției alcoolice, nu au acces în gospodăriile populației, deoarece producerea în condiții de casă pentru consum propriu nu este o activitate luată în evidență (înregistrată în Registrul vitivinicol și/sau licențiată) și nu cade sub incidența Legii cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice.

Totodată, în cazul în care persoana fizică intenționează să comercializeze produsul fabricat (vinul), aceasta urmează să se conformeze cerințelor stabilite în actele normative ce reglementează domeniul (dotarea cu utilaj, asigurarea calității produsului, înregistrarea în Registrul vitivinicol) fiind luat în evidență de către organele statului.

Prin proiect se mai propune excluderea tuturor prevederilor ce țin de ”dopul cu dispersie”.

Potrivit Ministerului, menținerea în continuare a obligativității de aplicare a dopului cu dispersie, la îmbutelierea produselor alcoolice tari, împiedică agenții economici din țară să fie competitivi pe piață, deoarece nu se cunoaște altă practică în lume care ar aplica dopul cu dispersie. Autorii consideră că utilizarea în exclusivitate a dopurilor cu dispersie constituie o barieră în calea comerțului și a progresului privind utilizarea noilor tipuri de ambalaje, ceea ce diminuează capacitatea de concurență a producătorilor și importatorilor. Producătorii autohtoni nu pot să opereze noi tehnologii de îmbuteliere cu dopuri din plută, lemn, sticlă.

În document se mai propune să fie considerate producție alcoolică: berea și băuturile pe bază de bere; produsele vitivinicole; băuturile slab alcoolice; băuturile alcoolice cu un conținut redus de alcool; băuturile alcoolice; băuturile alcoolice tari.

Totodată, se propune ca Legea cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice să reglementeze și relațiile care apar în domeniul fabricării și circulației vinului, exceptat în redacția actuală.

Noi reguli se propun și în privința etichetării producției alcoolice. Astfel, pe etichetă sau pe ambalajul de desfacere vor trebui să fie prezentate obligatoriu, pe lângă informațiile prevăzute în prezent, denumirea indicației geografice protejate și mențiunea ”indicație geografică protejată”, pentru produsul cu indicație geografică protejată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău