PROIECT la Guvern | Funcționarii nu vor putea primi cadouri mai scumpe de 1.000 de lei

  • 26 Noiembrie 2019 16:30
PROIECT la Guvern | Funcționarii nu vor putea primi cadouri mai scumpe de 1.000 de lei

Valoarea totală admisă a cadourilor oferite funcționarilor publici din politețe sau cu prilejul anumitor acțiuni de protocol nu va depăși suma o mie de lei în decursul unui an calendaristic. O prevedere în acest sens se conține într-un proiect de hotărâre a Guvernului, expus spre consultări publice de către Ministerul Justiției, transmite IPN.

Proiectul prevede reînnoirea regulamentului cu privire la regimul juridic al cadourilor. În cazul în care valoarea cadourilor va depăși o mie de lei în decurs de un an, o comisie de evaluare din cadrul instituției, formată din trei persoane, poate decide trecerea acestora în gestiunea entităților publice sau, dacă le consideră inadmisibile, acestea sunt predate Centrului Național Anticorupție.

Potrivit proiectului, cadourile admisibile sunt cele oferite din politețe sau cu prilejul anumitor acțiuni de protocol, inclusiv monede metalice jubiliare și comemorative. Cadouri inadmisibile vor fi bunurile, serviciile, favorurile, invitațiile sau orice alt avantaj, care le sunt destinate personal agenților publici sau familiei lor, dacă oferirea lor este legată de desfășurarea activității lor profesionale.

Proiectul mai prevede că banii aflați în circulație, în monedă națională sau valută străină, mijloacele și instrumentele financiare de plată nu sunt considerate cadouri admisibile. De la regulamentul propus sunt exceptate medaliile, decorațiile, insignele, ordinele, precum și obiectele de birotică primite de funcționarii publici la seminare de instruire, conferințe etc. De asemenea, este vorba despre produsele perisabile sau cheltuielile plătite de către o organizație necomercială autohtonă sau străină, o entitate publică pentru participarea la o conferință sau vizită de studiu.

Proiectul mai prevede că în situația în care atât cadourile prezintă valoare istorică, științifică, artistică sau altă valoare culturală, acestea, precum și obiectele de cult trecute în gestiunea entității publice, pot fi transmise cu titlu gratuit în gestiunea muzeelor, bibliotecilor, instituțiilor, cu informarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. De asemenea, cadourile admisibile trecute în gestiunea entității publice, vor putea fi transmise cu titlu gratuit în scopuri caritabile.

Concomitent, se prevede că o parte din cadourile aflate în gestiunea organizațiilor publice vor putea fi comercializate. Mijloacele bănești încasate din înstrăinarea cadourilor admisibile se vor transfera în contul bugetului de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău