Proiect internațional de studiere a conflictului transnistrean, lansat la Sibiu

  • 27 Septembrie 2021 10:44
Proiect internațional de studiere a conflictului transnistrean, lansat la Sibiu

Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean” (LACT) din Sibiu, România, în colaborare cu Asociația de Istorie Balcanică (AIB) din București, România, au anunțat lansarea unui nou proiect internațional de cercetare: „Conflictul armat de pe Nistru – implicații politice și sociale pentru Republica Moldova”, transmite IPN.

Cei doi parteneri vor coordona editarea unui volum colectiv, care va avea ca titlu denumirea proiectului de cercetare. Lucrarea va fi publicată de către o editură europeană, în seria „Istoria Europei de Sud-Est”. În calitate de editori ai volumului se regăsesc câte un expert de la LACT, AIB, Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice din Chișinău, dar și de la trei instituții din SUA: US Army War College din Carlisle (statul Iowa), Florida Atlantic University și Univesrsity of North-Carolina at Greensboro. Apariția de sub tipar a volumului este preconizată pentru vara anului 2022.     

Directorul LACT, profesor dr. Eugen Străuțiu, a invitat la colaborare și autori din Republica Moldova, specializați pe domeniul Studiilor de Securitate, în special pe cercetătorii din aria intereselor științifice a cărora face parte și tema conflictului transnistrean – mai ales cercetători ai Școlii Doctorale a Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, cercetători ai Secției Studii Strategice de Apărare și Securitate din cadrul Agenției pentru Știință și Memorie Militară – ambele instituții aflate în subordinea Ministerului Apărării, dar și cercetători din institutele de cercetare și din universitățile civile moldovenești.

În volum vor fi elucidate cauzele politice și geopolitice ale războiului din 1992. Vor fi evaluate sursele documentare și se va face analiza cantitativă și calitativă a forțelor combatante. Se va evidenția specificul organizării și al acțiunilor forțelor paramilitare. La fel, vor fi cercetate interesele actorilor internaționali și acțiunile lor politice și militare etc.

Inițiatorul proiectului – LACT – este singurul centru de cercetare din lume specializat exclusiv pe studierea conflictului transnistrean. LACT s-a constituit ca un program de cercetare al Centrului de Cercetări în Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene, care este subdiviziunea de cercetare a Departamentului de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, România. Celălalt partener al proiectului, AIB, este o instituție independentă, care are ca scop dezvoltarea și promovarea, la nivel național și internațional, a cercetării interdisciplinare și comparative a regiunii balcanice și, în sens mai larg, a Europei de Sud-Est, în care este inclusă și Republica Moldova.  

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău