Proiect în Congresul SUA: Se renunță la livrările de avioane F-35 către Turcia

  • 25 Iulie 2018 17:31
Proiect în Congresul SUA: Se renunță la livrările de avioane F-35 către Turcia

Cele două camere ale Congresului SUA, Senatul și Camera Reprezentanților, s-au înțeles în privința bugetului Apărării pe 2019.

Potrivit proiectului asupra căruia s-a căzut de acord în cele două camere, va fi înghețată livrarea de avioane de luptă F-35 către Turcia și se așteaptă un raport pe această temă din partea Pentagonului.

Zilele trecute, Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a scris Congresului o scrisoare și a cerut să nu fie oprită livrarea avioanelor de luptă F-35. Mattis a arătat în scrisoare că "Împărtășește îngrijorările Congresului că Turcia alunecă spre un regim autoritar și că acest lucru lasă urme asupra drepturilor omului și a statului de drept" dar a atras atenția că oprirea livrării de avioane către Turcia va afecta lanțul internațional de aprovizionare, va ridica prețurile și va cauza întârzieri în furnizări (mai multe firme turcești produc piese pentru avioanele F-35 - n.red.).

Proiectul de buget al Apărării va fi din nou supus aprobării în Senat și în Camera Reprezentanților. După aprobare, documentul va fi trimis spre ratificare președintelui Donald Trump.

Dacă proiectul este ratificat de Trump și se legiferează, livrarea de avioane de luptă F-35 către Turcia va fi oprită în decurs de 90 de zile. În acest interval, Pentagonul va pregăti un raport privind furnizarea de avioane F-35 către Turcia. În acest raport ar urma să fie evaluate decizia Turciei de a cumpăra sisteme rusești de apărare aeriană S-400 dar și rolul pe care îl joacă Turcia în producția acestor avioane.

După cum se știe, cel puțin 10 firme turcești produc piese pentru avioanele de luptă F-35.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău