Proiect din R.Moldova care a cucerit marele premiu la Săptămâna energiei durabile a UE printre țările Parteneriatului Estic

  • 23 Iunie 2020 19:35
Proiect din R.Moldova care a cucerit marele premiu la Săptămâna energiei durabile a UE printre țările Parteneriatului Estic

"Undă verde - Moldova - modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal" - astfel se numește proiectul care a cucerit marele premiu la Săptămâna energiei durabile a UE printre țările Parteneriatului Estic.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la site-ul Vecinătății Estice, învingătorii au fost felicitați de comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi.

Locul doi este ocupat de proiectul "UE pentru societatea civilă: eficiența energetică în comunitățile armene", iar pe locul trei se află proiectul "Energia din biomasă și tehnologii eficiente energetic în Georgia". Toate proiectele participante la concurs au fost finanțate de UE.

Proiectul câștigător din Moldova a fost lansat în cadrul inițiativei "Convenția Primarilor. Proiecte Demonstrative". În cadrul acestuia, în orașele Ocnița și Cantemir au fost instalat iluminat stradal modern, eficient din punct de vedere energetic, în cadrul unui program de reducere a emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020.

Premiul UE în domeniul energiei durabile pentru țările PaE a fost înființat în 2019 și arată exemple inspiratoare de soluții inovatoare în domeniul eficienței energetice și resurse regenerabile în regiune, care aduc beneficii atât cetățenilor, cât și mediului de afaceri.

Câștigătorii au fost selectați prin votare publică dintr-o listă scurtă de șase finaliști.

Eficiența energetică este un obiectiv esențial al politicii în cadrul Parteneriatului Estic. În ultimii zece ani, s-au investit aproximativ 170 mil. euro în acest domeniu, iar 1/10 din populația țărilor PaE beneficiază de infrastructură și servicii municipale mai eficiente din punct de vedere energetic. Activitatea în acest domeniu continuă și o atenție sporită va fi acordată durabilității mediului și climei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău