Proiect de protejare a deponenților bancari în caz de falimentare a băncii

  • 25 Mai 2016 18:41
Proiect de protejare a deponenților bancari în caz de falimentare a băncii

Plafonul de garantare a depozitelor bancare ar putea fi majorat de la 6.000 la 20.000 de mii de lei, potrivit unei inițiative legislative.

Experții susțin că este o intenție bună, dar, oricum, suma depozitelor garantate este destul de mică.

În prezent, plafonul de garantare a depozitelor bancare este de 6.000 de lei, ceea ce înseamnă că în cazul în care o bancă falimentează, fiecare deponent prejudiciat poate primi maxim această sumă. Autorii inițiativei propun majorarea acestui plafon pentru persoanele fizice până la 20.000 de lei.

Proiectul are drept scop protejarea deponenților bancari. Ei menționează că actualul plafon de 6.000 de lei a fost stabilit în anul 2003, reieșind din salariul mediu lunar pe economie și corelația dintre valuta națională și cele convertibile. Între timp, depozitele persoanelor fizice au crescut de nouă ori, salariul mediu pe economie de patru ori, iar leul moldovenesc s-a depreciat substanțial.

Este o inițiativă bună și necesară, însă chiar și așa plafonul de garantare rămâne destul de mic, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Sergiu Gaibu.

La sfârșitul anului trecut volumul depozitelor bancare ale persoanelor fizice a ajuns la 35 de miliare de lei, față de patru miliarde în 2004.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău