Proiect de lege: Pasagerii care au cumpărat bilete de avion vor fi printre primii care își vor recupera banii în cazul în care compania aeriană va intra în insolvabilitate

  • 28 Februarie 15:01
Proiect de lege: Pasagerii care au cumpărat bilete de avion vor fi printre primii care își vor recupera banii în cazul în care compania aeriană va intra în insolvabilitate

Cetățenii își vor putea recupera mai rapid banii pentru biletele de avion nevalorificate de la companiile aeriene care au dat faliment. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost examinat la ședința de astăzi a Comisiei economie, buget și finanțe, transmite un comunicat al Parlamentului Republicii Moldova.

Proiectul prevede completarea Legii insolvabilității cu un punct nou potrivit căruia pasagerii care au cumpărat bilete de avion vor fi printre primii cărora li se vor întoarce banii, atunci când compania intră în insolvabilitate. 

„Agenții economici încasează pe conturile bancare sume enorme rezultate din vânzarea biletelor pentru curse care eșuează, supraîndatorându-se față de pasageri. Anul 2023 a demonstrat o tendință negativă la capitolul numărului de petiții înaintate de consumatorii din domeniul aviației civile”, menționează în nota informativă autorii inițiativei legislative, deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Radu Marian și Sergiu Lazarencu. Potrivit acestora, până acum pasagerii se clasau abia în rangul șapte după prioritate la întoarcerea datoriilor, iar acum aceștia vor fi printre primii.

Autorii proiectului de lege mai menționează că, în prezent, sunt peste 28 de mii de cetățeni care nu și-au primit banii înapoi pentru procurarea biletelor de la compania „Air Moldova”. Este vorba de 75 de mii de bilete în sumă de aproximativ 9 milioane de euro. 

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat raportul la proiectul de lege pentru modificarea articolului 43 din Legea insolvabilității și vor propune examinarea și aprobarea acestuia în ședința în plen a Parlamentului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău