Proiect de lege: Mai multe produse din Ucraina aflate în tranzit ar urma să fie scutite de controlul ANSA în Republica Moldova

  • 22 Mai 15:41
Proiect de lege: Mai multe produse din Ucraina aflate în tranzit ar urma să fie scutite de controlul ANSA în Republica Moldova

Până la sfârșitul anului, cerealele, rapița, dar și semințele de floarea-soarelui din Ucraina, care tranzitează Republica Moldova, vor fi scutite de controalele Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Un proiect de lege, care prevede exceptarea de la controlul ANSA a acestor mărfuri transportate în regim de tranzit, a fost înregistrat în Parlament, transmite IPN.

Autorul proiectului, deputatul Alexandr Trubca, precizează că această inițiativă a fost elaborată pentru a îmbunătăți fluxul schimburilor comerciale între Ucraina și Uniunea Europeană. Astfel, potrivit Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul sub-comitetului SPS Moldova-UE, partea europeană a ridicat problema tranzitului mărfurilor de origine non-animală și a aglomerării create la frontiera Republicii Moldova, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire, ca urmare a creșterii fluxului de mărfuri din Ucraina.

În urma discuțiilor la nivel tehnic cu partea europeană, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor i-a fost recomandată preluarea practicilor Uniunii Europene de gestionare a fluxurilor de produse și furaje de origine non-animală (food and feed of non-animal orgin), care tranzitează teritoriul Republicii Moldova, ceea ce presupune renunțarea la controalele oficiale la frontieră efectuate de către ANSA.

Potrivit autorului, întrucât fluxul de mărfuri menționate mai sus au destinația porturilor de la Marea Neagră, plenipotențiar se consideră că această prevedere ar trebui aplicată exclusiv punctelor de trecere a frontierei de la sud cu destinația sud-vest.

Proiectul urmează să fie examinat și aprobat în Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:3,09 m/s
Thu
23
Fri
20
Sat
23
Sun
25
Mon
24
Arhivă Radio Chișinău