Proiect de lege în Suedia | Cetățenii raliați grupării Stat Islamic, acuzaţi de crime împotriva umanităţii

  • 28 Februarie 16:52
Proiect de lege în Suedia | Cetățenii raliați grupării Stat Islamic, acuzaţi de crime împotriva umanităţii

Guvernul suedez a prezentat joi un proiect de lege ce incriminează participarea la organizaţii teroriste, însă această dispoziţie nu va avea consecinţe penale pentru numeroşii jihadişti care s-au întors deja din Siria sau Irak, informează AFP.

Legea nu va avea efect retroactiv, astfel că suedezii care s-au raliat grupării Stat Islamic (SI) trebuie să fie acuzaţi de crime de război sau crime împotriva umanităţii pentru a putea fi condamnaţi în tribunalele din ţara scandinavă.

Proiectul de lege 'ne va permite să urmărim şi să judecăm pe mult mai mulţi dintre ei ca înainte', a justificat ministrul suedez al justiţiei, Morgan Johansson.

Participarea şi asocierea la o organizaţie teroristă nu erau până acum sancţionate de legislaţia penală din Suedia, una dintre cele mai liberale din lume şi acuzată de naivitate de detractorii săi.

Proiectul de lege pedepseşte cu maxim şase ani de închisoare participarea şi asocierea la o organizaţie teroristă, îndemnul la participare la o organizaţie teroristă şi recrutarea. În afară de aceasta, pedepsele deja prevăzute pentru plecarea unor combatanţi în străinătate, precum şi pentru finanţarea unei organizaţii teroriste vor fi înăsprite.

Extrema dreaptă suedeză estimează că această reformă intervine prea târziu şi că pedepsele sunt în continuare prea blânde. 'Toţi cei care au plecat să lupte pentru gruparea Stat Islamic sunt primiţi cu braţele deschise în Suedia, pentru a trăi aici ca cetăţeni exoneraţi de răspundere penală', şi-a exprimat regretul un membru al partidului Democraţii Suedezi, Adam Marttinen, pentru cotidianul Dagens Nyheter.

Confruntată cu întoarcerea unor jihadişti pe teritoriul său, Suedia nu dispune în acest moment de arsenalul juridic care să-i permită să-i urmărească pe aceştia în justiţie pentru aceste motive. Tribunalele sunt obligate să demonstreze că ei s-au făcut vinovaţi de acte prevăzute de Convenţia de la Geneva. Este vorba, de exemplu, de execuţii de civili sau de violenţe, violuri sau atingere adusă integrităţii unui cadavru.

Circa 300 de persoane au părăsit Suedia începând din 2012 pentru a se ralia grupărilor jihadiste în Irak şi Siria, potrivit serviciilor de securitate suedeze. În jur de jumătate dintre ei s-au întors deja, circa o sută se află încă în zona de conflict, iar aproxiomativ 50 au fost ucişi.

Guvernul suedez speră ca noua lege să intre în vigoare de la 1 august.

sursa: AGERPRES

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
18,68 °C
câțiva nori
Umiditate:87 %
Vint:2,6 m/s
Wed
17 °C
Thu
18 °C
Fri
17 °C
Sat
16 °C
Sun
18 °C

Curs oficial BNM 21 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0147 -0.0198
USD 17.9432 0.0031
RON 4.2050 -0.0017
UAH 0.6835 0.0030
RUB 0.2780 0.0004
Arhivă Radio Chișinău