Proiect de lege în Suedia | Cetățenii raliați grupării Stat Islamic, acuzați de crime împotriva umanității
-
28 Februarie 2019 16:52
Guvernul suedez a prezentat joi un proiect de lege ce incriminează participarea la organizații teroriste, însă această dispoziție nu va avea consecințe penale pentru numeroșii jihadiști care s-au întors deja din Siria sau Irak, informează AFP.
Legea nu va avea efect retroactiv, astfel că suedezii care s-au raliat grupării Stat Islamic (SI) trebuie să fie acuzați de crime de război sau crime împotriva umanității pentru a putea fi condamnați în tribunalele din țara scandinavă.
Proiectul de lege 'ne va permite să urmărim și să judecăm pe mult mai mulți dintre ei ca înainte', a justificat ministrul suedez al justiției, Morgan Johansson.
Participarea și asocierea la o organizație teroristă nu erau până acum sancționate de legislația penală din Suedia, una dintre cele mai liberale din lume și acuzată de naivitate de detractorii săi.
Proiectul de lege pedepsește cu maxim șase ani de închisoare participarea și asocierea la o organizație teroristă, îndemnul la participare la o organizație teroristă și recrutarea. În afară de aceasta, pedepsele deja prevăzute pentru plecarea unor combatanți în străinătate, precum și pentru finanțarea unei organizații teroriste vor fi înăsprite.
Extrema dreaptă suedeză estimează că această reformă intervine prea târziu și că pedepsele sunt în continuare prea blânde. 'Toți cei care au plecat să lupte pentru gruparea Stat Islamic sunt primiți cu brațele deschise în Suedia, pentru a trăi aici ca cetățeni exonerați de răspundere penală', și-a exprimat regretul un membru al partidului Democrații Suedezi, Adam Marttinen, pentru cotidianul Dagens Nyheter.
Confruntată cu întoarcerea unor jihadiști pe teritoriul său, Suedia nu dispune în acest moment de arsenalul juridic care să-i permită să-i urmărească pe aceștia în justiție pentru aceste motive. Tribunalele sunt obligate să demonstreze că ei s-au făcut vinovați de acte prevăzute de Convenția de la Geneva. Este vorba, de exemplu, de execuții de civili sau de violențe, violuri sau atingere adusă integrității unui cadavru.
Circa 300 de persoane au părăsit Suedia începând din 2012 pentru a se ralia grupărilor jihadiste în Irak și Siria, potrivit serviciilor de securitate suedeze. În jur de jumătate dintre ei s-au întors deja, circa o sută se află încă în zona de conflict, iar aproxiomativ 50 au fost uciși.
Guvernul suedez speră ca noua lege să intre în vigoare de la 1 august.
sursa: AGERPRES