Proiect de lege aprobat în Comisie. 40% din membrii Guvernului să fie femei

  • 11 Iunie 2014 16:27
Proiect de lege aprobat în Comisie. 40% din membrii Guvernului să fie femei

Proiectul are drept scop eliminarea discriminării femeilor și promovarea implicării acestora în politică. Introducerea unei cote obligatorii este însă privită diferit de către parlamentari.

Comisia juridică a Parlamentului a aprobat, miercuri, 11 iunie, un proiect de lege care prevede ca, cel puțin, 40% din membrii Guvernului să fie femei, aceeași cotă fiind obligatorie și pentru listele de candidați ale formațiunilor politice la alegeri, dar și la formarea Biroului permanent al Parlamentului. Proiectul a provocat dezbateri aprinse în cadrul Comisiei. 

Proiectul are drept scop eliminarea discriminării femeilor și promovarea implicării acestora în politică. Introducerea unei cote obligatorii este însă privită diferit de către parlamentari. Deputatul democrat, Sergiu Sârbu, consideră că nu trebuie să existe o cotă obligatorie sau, dacă se decide totuși introducerea ei, aceasta să fie de 50 la 50.

Pe de altă parte, deputatul PLDM, Tudor Deliu, care este coautor al unui proiect de alternativă ce prevede ca pentru listele de candidați cota obligatorie a femeilor să fie de 30%, a insistat pe această partajare.

Deputații comuniști s-au abținut de la votarea proiectului, susținând că este promovat în grabă. Deputatul PCRM, Anatol Zagorodnîi.

Unii reprezentanți ai societății civile care au participat la dezbateri, au insistat pentru o prezență egală a femeilor și bărbaților în politică. Olga Nicolenco:

Pe lângă aceste prevederi, proiectul mai propune interzicerea publicități isexiste, dar și introducerea dreptului de acordare unui concediu paternal plătit pentru bărbați pentru o perioadă de 14 zile după nașterea copilului. Proiectul PLDM și cel propus de guvern urmează să fie discutate în Parlament, unde se va decide și în privința cotei de prezență obligatorie a femeilor în politică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău