Proiect de dezvoltare urbană, susținut de Guvernul Poloniei

  • 06 Iulie 2017 14:46
Proiect de dezvoltare urbană, susținut de Guvernul Poloniei

Municipiile din Republica Moldova vor putea participa la un proiect susținut de Guvernul Poloniei, care prevede dezvoltarea și revitalizarea urbană. Lansarea proiectului a avut loc astăzi, 6 iulie, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Ministrul Vasile Bîtca a spus că cel mai mult vor beneficia de proiect localitățile care au obținut recent statutul de municipiu. Inițiativele spre care se vor orienta municipiile fac parte din Strategia Națională de Dezvoltare Regională, dar și din strategiile locale ale fiecărui municipiu, transmite IPN.

„În Strategia Națională de Dezvoltare Regională sunt domenii care sunt specifice dezvoltării regionale, cum ar fi: managementul deșeurilor solide, apă și sanitație, eficiență energetică, activitatea turistică etc. Eu cred că pe aceste segmente vor fi rezolvate necesitățile, cu suportul Guvernului Poloniei”, a adăugat Vasile Bîtca.

Secretarul de stat adjunct din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice din Polonia, Paweł Chorąży, a declarat că, dacă primele proiecte implementate de Polonia în Republica Moldova s-au axat mai mult pe aspectul strategic, acest proiect pune în valoare politicile urbane.

„Noi am avut același istoric comun. Polonia nu a fost parte a Uniunii Sovietice, dar a aparținut blocului socialist. În mare parte ne-am ciocnit de aceleași probleme, aceleași limitări și cunoaștem foarte bine contextul Republicii Moldova și problemele cu care se confruntă. De aceea considerăm că putem fi de mare ajutor pentru această țară, aducând experiența și expertiza noastră pozitivă”, a spus Paweł Chorąży.

Proiectul se va desfășura în perioada 2017-2019, în trei etape. La prima etapă vor fi create grupurile de lucru. La a doua, vor avea loc instruiri, iar în cea de-a treia etapă va avea loc scrierea proiectelor și participarea la concurs pentru a obține finanțare din partea Poloniei. Pentru desfășurarea primei etape au fost alocați 200 de mii de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău