Proiect de consolidare a diversității și egalității în R. Moldova, lansat de Consiliul Europei

  • 26 Noiembrie 2021 16:45
Proiect de consolidare a diversității și egalității în R. Moldova, lansat de Consiliul Europei

Consiliul Europei la Chișinău a lansat proiectul „Consolidarea diversității și egalității în Republica Moldova”, în cadrul Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024. William Massolin, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, a precizat că proiectul își propune să asigure o protecție mai bună a grupurilor vulnerabile împotriva violenței motivate de ură, prin participarea mai multor parteneri naționali, precum ministere sau organizații. Proiectul va dura trei ani și este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, transmite IPN.

Floris Van Eijk, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, a relatat că un alt scop al proiectului ține de consolidarea cadrului legal, dar și a capacităților organelor de drept în sporirea conștientizării cu privire la aspectele legate de discriminare. Victimele acestor infracțiuni de obicei nu le raportează, deoarece se tem de consecințe. Chiar și dacă le raportează, acestea nu sunt calificate și pedepsite adecvat. De asemenea, nu există mecanisme necesare pentru a constata și adjudeca aceste infracțiuni, a remarcat Floris Van Eijk, încurajând autoritățile să consolideze mecanismul de protecție a drepturilor omului.

Irena Guidikova, șefa Diviziunii incluziune și anti-discrimnare, Departamentul Anti-discriminare al Consiliul Europei, a spus că sunt trei ingrediente-cheie care contribuie la incluziune în orice societate. Este vorba despre aprecierea diversității ca o resursă, respectarea egalității și interacțiunea cu persoane din diverse medii. În cadrul proiectului se va colabora și cu autoritățile locale, pentru că anume acolo se atestă inegalități în ceea ce privește accesul la servicii publice și nu doar. De asemenea, proiectul își propune să ridice nivelul de conștientizare în rândul societății civile.

Ana Calinici, membra Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, a specificat că în Republica Moldova mai este de lucru la capitolul asigurării egalității și nondiscriminării, de aceea e bine că există suportul Consiliului Europei pentru îmbunătățirea legislației și a tuturor instrumentelor pe care Moldova le are. Există Legea nr.301, care vine să asigure o protecție mai mare pentru victimele crimelor motivate de prejudecată. Legea a fost adoptată în prima lectură și acum majoritatea parlamentară e de acord să fie promovat mai departe acest proiect.

Mihailov-Moraru, secretar de stat, Ministerul Justiției, spune că sistemul nediscriminării și asigurării egalității în Moldova a fost supus unei restructurări consistente, când în 2012 a fost adoptată Legea cu privire la asigurarea egalității, lege prin care se asigură o protecție contra discriminării aproape în toate domeniile. La nouă ani de la implementarea legii, s-au depistat anumite lacune și s-a ajuns la concluzia că trebuie îmbunătățit cadrul legal. Pe agenda Ministerului Justiției se află un astfel de proiect de lege.

Yan Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, consideră că proiectul este un lansat la timp, deoarece este nevoie de o presiune pentru proiectul de lege 301, care va fi cizelat și Consiliul și-a oferit opinia cu privire la el. Întrucât amendamentele la lege ar pute implica unele aspecte financiare, Consiliul Europei le-ar putea acoperi din cadrul respectivului proiect.

Proiectul se va desfășura în următorii trei ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-6,76
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău