Proiect | Cu divorțul, la notar. Ce spun oamenii simpli și specialiștii
-
16 Noiembrie 2017 17:53
Divorțul ar putea să fie decis acum și la notar, nu doar în instanța de judecată. Acest lucru ar fi posibil doar în cazurile când cei doi soți se despart pe cale amiabilă și nu au copii minori. Aceste propuneri sunt prevăzute în proiectul de modificare a legii privind procedura notarială, aprobat de Cabinetul de miniștri la inițiativa Ministerului Justiției.
Persoanele care vor să divorțeze pe cale amiabilă ar putea să depună la orice notar o cerere pentru desfacerea căsătoriei. Cererea trebuie să fie depusă în baza acordului comun al soților. Această procedură de divorț este posibilă doar în cazurile în care nu există litigii privind împărțirea averii, iar soții nu au copii minori. Acestea sunt câteva dintre modificările propuse de Ministerul Justiției la legea privind procedura notarială. Ministrul Vladimir Cebotari crede că în acest mod va scădea numărul dosarelor civile din instanțe.
„Atunci când nu există o problemă de partajare a patrimoniului sau, de exemplu, părțile convin la modul de partajare a bunurilor acumulate în comun și atunci nu este necesar să existe o hotărâre judecătorească în acest sens, or notarul va putea singur autentifica și da putere juridică unei astfel de înțelegeri dintre părți”, a precizat el.
În cazul în care persoanele ce vor să divorțeze vor depune o cerere la notar, oricum vor avea la dispoziție 30 de zile, conform Codului Familiei, pentru eventuala retragere a cererii.
Oameni sunt însă de părere că divorțul la notar nu ar fi o procedură tocmai bună, pentru că ar favoriza destrămarea familiilor.
„Cred că e mai bine să-i lase pe tinerii să se gândească înainte de a divorța. De la probleme care sunt, de la situația grea din țară sunt atâtea divorțuri”, spune unul dintre cei ai căror opinia a fost solicitată de Radio Chișinău.
„Nu cred că e bine așa. Ar fi trebui să se vină cu niște soluții, dar nu așa simplu: te duci la notar, ne-am despărțit și gata nu mai trăim împreună”, crede altul.
Iată ce spun și alți oameni:
„În general divorțul nu e bun, pentru că îți alegi un partener e pentru toată viața. La notar procedura ar fi mai ușoară. Și de fiecare dată la nervi te-ai duce la notar să divorțezi”.
„Ar fi bine dacă tinerii ar prinde la mine și ar fi mai îngăduitori, ar face un pas înapoi câteodată, l-ar ierta pe cel care a greșit”.
Și unii sociologi sunt de părere că o procedură mai simplă pentru divorț nu este una potrivită și invocă exemplul țărilor UE, unde divorțul implică mai multe taxe, statul încercând să mențină astfel căsniciile. Demograful Valeriu Sainsus:
„În Republica Moldova, jumătate din numărul de căsătorii care au loc anual îl constituie divorțurile. Și familiile tinere, dar și cele cu un stagiu familial divorțează foarte rapid. Și migrația, fie de scurtă sau lungă durată, are un impact. De cele mai dese ori, divorțează și copii care au crescut în familii incomplete.
Într-un șir de state din Uniunea Europeană, în special cele catolice, pentru a stabiliza într-un mod sau altul căsătoriile implică taxe pentru cei care divorțează. Sau procesul de divorț nu este altceva decât un proces prin care se implică statul și încearcă prin pârghii să mențină căsătoriile sau să le rezolve problemele care sunt motivul divorțului”.
În Republica Moldova, conform statisticilor, o căsătorie din două se destramă. În 2016, numărul divorțurilor pronunțate prin hotărâri judecătorești a fost de 10,6 mii, iar cel al căsătoriilor – de 22 de mii.