Proiect | Apartamente la preț redus pentru angajații Serviciului Protecție Civilă și Situațiilor Excepționale
-
10 Ianuarie 2017 17:45
Ministerul Afacerilor Interne vrea să ofere apartamente la preț redus angajaților Serviciului Protecție Civilă și Situațiilor Excepționale, instituție subordonată MAI. Conducerea ministerului a elaborat o hotărâre de Guvern prin care un teren din administrarea instituției de aproape 0,5 hectare, aflat pe strada Asachi 69/2, ar urma să treacă din proprietate publică a statului în lot destinat construcției unui ansamblu rezidențial.
"Construcția obiectivului nominalizat este de o importanță majoră pentru angajații Serviciului Protecție Civilă și Situațiilor Excepționale al MAI. Conform cererii cu privire la perfectarea materialelor în scopul inițierii procedurii de proiectare a construției blocului locativ, numărul familiilor care nu dispun de spațiu locativ este de aproximativ 500, dintre care 80% sunt nou-formate", potrivit notei informative a proiectului, scrie ANTICORUPȚIE.
Instituția își propune demararea unui parteneriat public-privat "care să aibă ca obiectiv construirea spațiilor locative de serviciu pentru angajații Serviciului Protecție Civilă și Situațiilor Excepționale". Conducerea MAI speră că astfel fluctuția de personal nu va mai fi atât de mare. "La momentul actual demisionările angajaților sunt frecvente, motivul principal fiind lipsa spațiului locativ", se arată în document.
Potrivit calculelor studiului de prefezabilitate, costul unui apartament cu o cameră va fi de 19.350 de euro, iar cu două camere 23.50 de lei. "Imobilele existente în prezent pe o porțiune din terenul examinat se vor demola, iar funcțiile actuale ale acestora de încăperi pentru cultură fizică, sport, odihnă și reabilitare se vor transfera la parterul blocurilor locative proiectate. Se propune ca în demisol să fie încăperile tehnice pentru deservirea apartamentelor și parcări pentru autoturismele locatarilor. Următoarele 11 etaje se vor ocupa de apartamente de serviciu ale Serviciului Protecție Civilă și Situațiilor Excepționale și spațiile locative ale parteneriatului privat", se arată în studiu.
Astfel, Serviciului Protecție Civilă și Situațiilor Excepționale ar urma să-i revină peste 1.800 de metri pătrați, dintre care 36 de apartamente cu o cameră și altele șapte cu două camere.
Totodată, autorii studiului constată că prețul aproximativ cu care ar urma să fie vândute celelalte apartamente - 760 de euro pentru metru pătrat - este mai mare decât indicele statistic similar stabilit pentru această zonă a orașului (560 - 630 de euro pentru metru pătrat), iar acest fapt poate crea "dificultăți pentru partenerul privat la etapa comercializării spațiului locativ restant și respectiv nerentabilitatea proiectului pentru acesta".
"Circumstanța în cauză poate crea precondiții pentru negocierea suplimentară a condițiilor de realizare a parteneriatului public-privat și periclita realizarea obiectivului proiectului parteneriatului public-privat cu diminuarea cotei Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI", arată raportul de expertiză anticorupție întocmit de angajații Direcției legislație și expertiză anticorupție a Centrului Național Anticorupție.
Angajații CNA recomandă plafonarea metrajului minim de care va beneficia Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, "cu reglementarea unei cote ce va asigura un echilibru dintre drepturile, obligațiile și beneficiile partenerului public și cele ale partenerului privat".