Proiect al Uniunii Europene | R.Moldova ar putea deveni și mai apropiată de spațiul digital și de telecomunicații european

  • 02 Octombrie 2019 13:12
Proiect al Uniunii Europene | R.Moldova ar putea deveni și mai apropiată de spațiul digital și de telecomunicații european

Republica Moldova ar putea deveni și mai apropiată de spațiul digital și de telecomunicații european prin intermediul unui proiect al Uniunii Europene destinat țărilor partenere din Est.

În cadrul proiectului EU4Digital, guvernul de la Chișinău s-a angajat să semneze un acord regional de roaming care va elimina diferența mare de tarife. Proiectul presupune și integrarea comerțului și serviciilor electronice, și politicilor de securitate cibernetică într-o rețea paneuropeană. 

Potrivit Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, primul pas important spre reducerea tarifelor de roaming a fost făcut la reuninea ministerială pentru dezvoltarea economiei digitale, de la București, din luna februarie.

„Ministerele din statele Parteneriatului Estic au adoptat o foaie de parcurs clară în vederea semnării unui acord regional de roaming. Suntem siguri că Guvernul Republicii Moldova va face tot ceea ce este necesar pentru a implementa acțiunile preconizate”, a declarat Peter Michalko.

EU4Digital își propune și dezvoltarea abilităților digitale ale tinerilor din Rep. Moldova pentru ca aceștia să devină comeptitivi pe piața europeană a muncii, susține ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

„Ne exprimăm speranța că ceea ce va utea fi realizat prin intermediul acestui proiect important va fi axat pe dezvoltarea domeniului economic. Eu mi-aș dori foarte mult ca companiile IT din Republica Moldova vor avea proiecte de digitalizare pentru instituțiile educaționale”, a subliniat Liliana Nicolaesc-Onofrei. 

Bugetul proiectului pentru toate cele 6 state post-sovietice care fac parte din Parteneriatul Estic al UE este de 11 milioane euro, din care aproximativ 7 milioane vor fi investite în securitatea cibernetică.

În noiembrie 2018, guvernele de la Chișinău și București au semnat un acord de eliminare a tarifelor de roaming. Primul pas simbolic s-a produs anul trecut, de Ziua Marii Uniri, când operatorii de telefonie mobilă de pe ambele maluri ale Prutului au renunțat la taxa de roaming.

În prezent, din cauza diferenței de tarife, utilizatorii din Republica Moldova sunt nevoiți să achite costuri aproape duble la roaming față de cei din UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău