Progresele înregistrate în parcursul european, prezentate la audierile organizate pe platforma Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană

  • 04 Iulie 2023 10:33
Progresele înregistrate în parcursul european, prezentate la audierile organizate pe platforma Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană

Președintele legislativului, Igor Grosu, alături de un grup de deputați din majoritatea și opoziția parlamentară, a participat la audierile organizate pe platforma Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Ședința a întrunit inclusiv eurodeputați, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă, transmite Serviciul de presă al legislativului.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a reiterat faptul că autoritățile și-au setat drept obiectiv inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Am urmărit cu atenție concluziile evaluărilor. În cazul celor nouă recomandări, pe trei au fost înregistrate progrese, pe trei trebuie să mai avansăm. Desigur, cea mai principală recomandare, care este pe agenda noastră permanent, este reforma justiției. În funcție de progresele pe care le vom înregistra și cât de mult vom realiza pe această dimensiune, vor depinde progresele noastre în celelalte domenii”, a adăugat speakerul Igor Grosu.

Șeful legislativului, Igor Grosu, s-a mai referit la o altă prioritate – buna desfășurare a alegerilor locale. „Noi o să continuăm să investim, să capacităm Comisia Electorală Centrală, funcționarii electorali, toți cei care sunt implicați să organizeze exemplar un scrutin electoral, care este chintesența unei democrații”, a adăugat Președintele Parlamentului.

De asemenea, în discursul său, Președintele Parlamentului, a mulțumit partenerilor europeni pentru suportul acordat Republicii Moldova, inclusiv ajutorul financiar oferit pentru gestionarea crizelor cu care se confruntă Republica Moldova: consecințele provocate de războiul din Ucraina, șantajul energetic inițiat de Federația Rusă etc.

„Parlamentul European a fost de la bun început instituția europeană care a susținut cel mai puternic integrarea europeană a Republicii Moldova și vom continua să fim vârf de lance în sprijinirea Moldovei. Problemele Republicii Moldova sunt tratate mereu cu prioritate de noi fiindcă înțelegem rolul important pe care îl are Moldova pentru toată Uniunea Europeană”, a menționat copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM, Siegfried Mureșan.

De menționat că, în aceste zile, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, se află într-o vizită oficială la Bruxelles, acolo unde are planificate întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, printre care și Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Tot în perioada 3-5 iulie, un grup de deputați ai Parlamentului Republicii Moldova vor efectua o vizită de studiu la Parlamentul European privind procesul de aderare la UE. Vizita are loc în cadrul Memorandumului de înțelegere între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova, semnat în noiembrie 2021. Programul respectiv include instruiri, inclusiv online, vizite de studiu, stagieri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău