Progresele înregistrate de EUBAM în primele șase luni ale noului mandat al Misiunii

  • 27 Iunie 2018 08:27
Progresele înregistrate de EUBAM în primele șase luni ale noului mandat al Misiunii

Primele șase luni ale noului mandat al Misiunii EUBAM au fost marcate de progrese, începând de la intrarea în vigoare a noului acord privind controlul comun până la proiectele de infrastructură lansate în regiune împreună cu inițierea schimbului de informații între agențiile de frontieră din Ucraina și Republica Moldova.

Realizările sunt cu un accent special pe introducerea unei schimbări în calitatea managementul frontierelor atât pentru oameni, cât și pentru comerț. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful Misiunii EUBAM, Slawomir Pichor, în cadrul celei de-a 30-a Reuniuni a Consiliului Consultativ EUBAM, transmite IPN.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat că EUBAM înregistrează progrese în toate domeniile în perioada mandatului său, inclusiv în ceea ce privește acordarea sprijinului tehnic în cadrul reglementării transnistrene. Expertiza sa este valoroasă, de exemplu, în punerea în aplicare a mai multor decizii de protocol semnate anterior. De asemenea, ambasadorul a salutat îmbunătățirile, realizate cu ajutorul EUBAM, în ceea ce privește circulația trenului de pasageri de la Chișinău spre Odesa prin Tiraspol.

Timp de aproape treisprezece ani, misiunea EUBAM a oferit asistență și a ajutat o generație de funcționari din Moldova și Ucraina în domeniul poliției de frontieră, cât și în domeniul vamal prin consolidarea capacităților și oferirea consultanței de specialitate. Potrivit directorului general adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene, Maciej Popowski, această previzibilitate contează pentru a menține încrederea în cei care guvernează, atragerea investițiilor și consolidarea cooperării internaționale. Oficialul susține că este neapărat ca și organele de stat să-și îndeplinească obligațiile așa ca lucrurile să funcționeze.

Ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Hugues Mingarelli, a cerut tuturor părților implicate să implementeze în cel mai scurt timp managementul în comun al frontierei la punctele de trecere a frontierei Kuchurhan-Pervomaisk și Giurgiulesti-Reni, unde Uniunea Europeană sprijină îmbunătățirea infrastructurii printr-un proiect în valoare de cinci  milioane de euro.

Serhii Saienko, director interimar al Direcției Uniunea Europeană și NATO din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, a salutat demararea proiectului finanțat de UE pentru modernizarea infrastructurii punctelor comune de trecere a frontierei Kuchurhan-Pervomaisc și Reni-Giurgiulesti, înființarea Punctului de Contact Palanca și a schimbului automatizat de informații între agențiile de frontieră ale celor două țări. Serhii Saienko a apreciat asistența EUBAM în eforturile organelor de aplicare a legii din Ucraina și Republica Moldova, în special recenta Operațiune Comună de Control la Frontieră „JANUS „, care s-a axat pe combaterea contrabandei cu țigări.

Șeful Direcției OSCE și al Direcției Securitate Internațională din cadrul MAEIE, Vasile Mircos, a remarcat că odată cu lansarea EUBAM 12, Ministerul a observat trecerea la o misiune mai mult orientată spre rezultate, ținând cont de nevoile partenerilor moldoveni și ucraineni. El a menționat că Ministerul pe care-l reprezintă recunoaște și sprijină activitatea EUBAM axată pe măsuri tehnice de consolidare a încrederii dintre Chișinău și Tiraspol, combaterea criminalității transfrontaliere și implementarea deplină a managementului integrat al frontierelor.

Cea de-a 30-a Reuniuni a Consiliului Consultativ EUBAM a avut loc la Odesa, Ucraina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău