Progrese și perspective în reprimarea corupției
-
09 Decembrie 2013 13:49
Cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, la Chișinău se desfășoară o conferință națională cu tema ”Progrese și perspective în reprimarea corupției”.
Oficialii moldoveni, dar și reprezentanții unor instituții internaționale invitați la eveniment, au subliniat importanța combaterii acestui fenomen pentru a asigura funcționalitatea instituțiilor și statul de drept.
Prezent la conferința națională anticorupție, premierul Iurie Leancă a declarat că eradicarea fenomenului corupție trebuie să devină un deziderat și pentru Republica Moldova.
Acordurile semnate cu Uniunea Europeană nu vor avea efectele scontate dacă nu se vor întreprinde acțiuni care să ducă la eradicarea corupției, iar Republica Moldova demonstrează voință politică în acest sens, a subliniat la rândul său, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.
”Pentru mulți corupția înseamnă mită, poliție rutieră sau plata pentru accelerarea unor procese. Aceste lucruri sunt doar o parte din fenomen. Atunci când vorbim de corupție ne referim la un sistem complet de funcționare a societății. Funcționează aceasta în baza meritelor, a transaparenței sau în baza unor tranzacții financiare, interese și relații personale?” a declarat Pirkka Tapiola.
Potrivit directorului Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, în 2013 au fost instrumentate aproximativ 400 de dosare dintre care peste 60% au vizat angajați de diferit rang din instituții publice. Directorul CNA susține că reformele începute de instituția pe care o reprezintă, se axează pe prevenție, iar un accent deosebit va trebui pus pe schimbarea mentalității cetățenilor.
Data de 9 decembrie a fost stabilita ca Ziua Internatională Anticoruptie în 2006. Documentul a fost ratificat până acum de către 168 de state printre care și Republica Moldova.