Programul WINET - Platformă care va crește vizibilitatea vinificatorilor din R.Moldova, România și Bulgaria, dar și capacitatea de export
-
31 Ianuarie 2020 13:46
Companiile vinicole din Republica Moldova, România și Bulgaria vor beneficia de mai multă vizibilitate grație unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Este vorba despre o platformă de comunicare online care cuprinde companii din domeniul vinicol din cele trei țări. Prin intermediul acestui proiect, vinificatorii vor avea acces la o piață extinsă de comercializare a vinurilor și la rețeaua de distribuitori, cu potențial de a încheia direct contracte de colaborare. O relatare de Aliona Savca, pentru Radio România Chișinău.
În cadrul programului WINET, Republica Moldova va fi reprezentată de cel puțin 40 de companii vinicole. Primele zece companii au semnat, deja, acorduri de colaborare. Platforma online urmează să fie accesibilă publicului larg până la sfârșitul anului, menționează directorul Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc.
„Este o platformă deschisă absolut tuturor. Principiul de acces este unul benevol. Informația trebuie să fie transpusă într-un anumit format, iar administrarea propriei vizibilități ține, deja, de vinificatori. Practic, va fi o platformă care va crește șansele de sporire a vizibilității și a capacităților de export a oricărui producător din toate aceste trei țări.”
Parteneri în cadrul acestui proiect este Camera de Comerț și Industrie – Stara Zagora din Bulgaria și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Tulcea din România. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ionița, a subliniat că această inițiativă are menirea să unească România, Bulgaria și Republica Moldova într-un efort comun de promovare a unui element important, cum este vinul.
„Din punctul nostru de vedere, proiectul contribuie la apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, iar acest obiectiv este susținut, în mod constant, de România și promovat la nivel european. Ne dorim ca rezultatele dumneavoastră să fie cunoscute și apreciate de noi toți.”
Grație acestui proiect, vinificatorii își vor optimiza costurile de promovare și vor avea acces la o piață extinsă de comercializare a vinurilor. Totodată, ei vor putea participa gratuit la Conferința Internațională WINET, sub egida Organizației Internaționale a Viei și Vinului, care va avea loc în luna mai a acestui an. Victor Vutcărău, care este administratorul unei vinării, speră să mărească volumul exporturilor prin intermediul acestei platforme online.
„Cel mai mare beneficiu al acestui acord este promovarea. Noi ne-am convins, deja, în timp că nu este greu de a produce vin, dar este greu de a vine. Sperăm să putem mări vânzările, și, respectiv, să mărim cantitatea de vin produs, să mărim numărul de angajați, dar și taxele mai mari care vor fi achitate în favoarea bugetul de stat.”
Proiectul WINET se desfășoară în perioada 5 aprilie 2019 - 5 aprilie 2021. Valoarea proiectului depășește 680 de mii de euro. În Republica Moldova sunt în jur de 190 de vinării. Tara noastră ocupă locul 6 în Europa după suprafețele vinicole ocupate și numărul 19 în lume după cantitatea de vin produs.