Programul SpaceX: Adio Terra, oamenii se muta pe Marte! (VIDEO)

  • 30 Septembrie 2016 23:54
Programul SpaceX: Adio Terra, oamenii se muta pe Marte! (VIDEO)

Patronul companiei SpaceX, omul de afaceri american Elon Musk a prezentat, in cadrul celui de-al 57-lea Congres al Federatiei internationale de astronautica, proiectul sistemului de transport interplanetar ITS (Interplanetary Transport System), destinat colonizarii planetei Rosii.

Se doreste ca in urmatorii 50 de ani sa fie creat pe Marte "un oras" absolut independent, capabil sa gazduiasca, intr-un final, aproape 1 milion de oameni. 

De ce trebuie sa ne mutam pe alta planeta? Pentru ca, explica Musk, daca ramane pe Terra, omenirea va disparea. Iar conditiile de pe Marte, desi mai vitrege comparativ cu cele de pe Pamant, sunt, totusi, mai potrivite. Pe Venus este mult prea cald, iar satelitii planetelor Jupiter si Saturn sunt prea departe.

In opinia lui Musk, omul poate readuce planete Rosie la vechea ei stare, cand clima era mai blanda, asemenatoare celei terestre, cu o atmosfera mai densa, respirabila, si cu numeroase rauri care brazdau suprafata martiana. Acest lucru s-ar putea realiza in decurs de cateva sute de ani, la capatul carora pe Marte vor putea fi cultivate plante sub cerul liber.

"Daca vom merge pe Luna, nu vom deveni o civilizatie interplanetara, pentru ca Luna este doar un satelit. Candva, Marte a fost cum este acum Pamentul. Marte primeste suficienta lumina solara, are suficienta atmosfera rarefiata. La un moment dat, vom putea cultiva plante pe suprafata ei", a spus Musk.

Patronul SpaceX a subliniat ca, in prezent, costul unui zbor pe Marte se ridica la 10 miliarde de dolari, dari suma poate fi redusa la 200.000 de dolari, daca se adopta o politica tarifara corespunzatoare. Prezentand macheta navetei destinata zborurilor pe Marte, omul de afaceri a afirmat ca fiecare aparat, capabil sa transporte in  jur de 100 de oameni impreuna cu bagajele lor, poate fi utilizat de 12-15 ori.

"De la prima decolare vom avea nevoie intre 40 si 100 de ani pentru a construi pe Marte o civilizatie de sine statatoare", a lansat Elon Musk. Potrivit spuselor sale, pana in 2035, pe planeta Rosie se va putea ajunge in doar 80 de zile, fata de cinci luni estimate in prezent.

Nava prezentata de Musk este alcatuita din numeroase sectiuni. In interior, oamenii vor trai in stare de imponderabilitate, vor fi restaurante, locuri de relaxare. "Va fi distractiv", a promis intreprinzatorul american. El a avertizat, totodata, ca primul zbor ar putea fi periculos, astfel ca primii oameni care vor pleca in aceasta calatorie nu trebuie sa se sperie de moarte.

Sursa: incomemagazine.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău