Programul „Prima Casă” pentru bugetari, aprobat de Guvern

  • 21 Iunie 2018 09:01
Programul „Prima Casă” pentru bugetari, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri completări la programul de stat "Prima casă", care oferă angajaților din sectorul public compensarea unei părți a creditului ipotecar.

Potrivit agenției INFOTAG, de compensații din bugetul de stat în cadrul programului pot beneficia angajații autorităților și instituțiilor publice finanțate integral din bugetele componente ale bugetului public național, angajații instituțiilor medico-sanitare publice și angajații instituțiilor de învățământ superior de stat cu autonomie financiară. Beneficiarii trebuie să activeze de cel puțin un an cumulativ în instituțiile publice și în această perioadă nu a suspendat raportul de serviciu în legătură cu aflarea în concediul de îngrijire a copilului sau a unui membru bolnav al familiei.

Potrivit completărilor, volumul compensației acordate din bugetul de stat unui beneficiar se calculează în mărime de 50% din suma principală a creditului ipotecar, prevăzută în contractul de credit. Compensația se acordă lunar, iar în cazul stingerii anticipate a creditului ipotecar, oferirea compensației încetează din momentul achitării de către beneficiar a ultimei rate.

Spre deosebire de programul obișnuit "Prima casă", unde suma maximă a creditului este de 900 mii lei, compensația se acordă dacă suma creditului nu depășește 600 mii lei.

În document se menționează că statul compensează doar suma principală a creditului, nu și plățile pentru dobândă și alte comisioane.

Celelalte condiții rămân neschimbate: beneficiarul nu trebuie să aibă mai mult de 45 de ani; prima tranșă constituie 10%; durata împrumutului nu este mai mare de 25 de ani; beneficiarul nu are propria locuință sau alte împrumuturi ipotecare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău