Programul Operațional Comun România-R. Moldova: Inaugurarea Centrului Republican de Instruire al IGSU al MAI

  • 22 Decembrie 2023 13:26
Programul Operațional Comun România-R. Moldova: Inaugurarea Centrului Republican de Instruire al IGSU al MAI

Astăzi, 22 decembrie 2023 a avut loc ceremonia oficială de inaugurare a sediului Centrului Republican de Instruire al IGSU al MAI. La eveniment a participat Ministrul Afacerilor Interne, domnul Adrian Efros, conducerea IGSU, reprezentată de colonel Alexandru Oprea, reprezentanții Ambasadei României în R. Moldova, dar și autoritățile publice locale, relatează serviciul de presă al Ministerul Afacerilor Interne.

Ministrul Afacerilor Interne a declarat că deschiderea noului Centru de instruire pentru salvatori și pompieri, care este dotat la nivel european, reprezintă încă un pas ferm în alinierea țării noastre la standardele Uniunii Europene. 

Înaltul oficial a menționat că prin instruiri specializate cu echipamente de ultimă oră, în domeniul tehnologiei informaționale și comunicațiilor TIC și TETRA vom îmbunătăți capacitățile de răspuns la amenințările în zona de frontieră. 

De asemenea, Adrian Efros a mulțumit Guvernului României pentru sprijin și a subliniat că Centrul de instruire va crea un mediu necesar pentru pregătirea operatorilor 112 și a dispecerilor IGSU și IGP în vederea eficientizării calității serviciilor specializate de urgență oferite populației în diferite situații de risc.  

În discursul său, șeful IGSU, colonel Alexandru Oprea a menționat că o instruire calitativă a specialiștilor poate fi realizată numai în condiții favorabile procesului instructiv-educativ. 

În acest sens, șeful Inspectoratului a remarcat importanța construirii acestui centru, similar cu alte entități din statele membre ale UE, pentru oferirea instruirilor de calitate atât pentru angajații IGSU, cât și pentru o serie întreagă de categorii de populație din afara sistemului MAI. 

Șeful IGSU, Alexandru Oprea a subliniat că în cadrul Centrului de Instruire, în mediu peste 3200 de persoane trec prin instruiri teoretice și practice, iar noul sediu va permite desfășurarea studiilor într-un loc dotat cu toate cele necesare.

Edificiul a fost construit în urma realizării Proiectului Îmbunătățirea capacităților de comunicații bazate pe TIC în zona transfrontalieră Nord-Est România-Republica Moldova HARD /3.2/95, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014- 2020.

Sediul Centrului Republican de Instruire este dotat cu săli de curs, încăperi de studii pentru formatori, cursanți, dar și audienți pentru o capacitate de 300 de oameni. Mai mult, Centru este dotat și cu locuri de cazare. Totodată, în cadrul instituției este o sală de instruire în domeniul TIC și Tetra. Pe teritoriul Centrului se află și un container de instruire, unde salvatorii și pompierii vor efectua exerciții practice 

Valoare proiectului fiind 2,6 milioane euro. Bugetul total pentru IGSU fiind de 1500832.27 euro, Grant UE este de 1009985.4 euro, iar contribuția Guvernului RM de 490846.87 euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău