Programul Copernicus | 2017, al doilea cel mai cald an din istoria înregistrărilor meteorologice, după 2016

  • 04 Ianuarie 2018 17:58
Programul Copernicus | 2017, al doilea cel mai cald an din istoria înregistrărilor meteorologice, după 2016

Anul 2017 a fost al doilea cel mai cald la nivel mondial din istoria înregistrărilor meteorologice, fiind devansat doar de înăbușitorul 2016, cu semne ale schimbărilor climatice care au variat de la incendii de vegetație la o subțiere a gheții arctice, a anunțat joi un centru de monitorizare al Uniunii Europene, citat de Reuters.

Programul Copernicus de monitorizare a schimbărilor climatice, prima agenție meteorologică internațională importantă care a emis un raport privind temperaturile la nivel global din 2017, a anunțat că acestea au fost în medie de 14,7 grade Celsius, respectiv cu 1,2 grade Celsius peste cele de dinainte de perioada preindustrială.

Anul trecut a fost ușor ''mai răcoros decât cel mai cald an din istoria înregistrărilor, 2016, și mai călduros decât al doilea cel mai cald an stabilit anterior, 2015'', se arată în raport.

Înregistrările oficiale ale temperaturilor au început în secolul al XIX-lea.

Măsurătorile susțin o proiecție realizată de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), dată publicității în noiembrie 2017, potrivit căreia anul trecut va fi al doilea sau al treilea cel mai cald an după 2016, parte a unei tendințe pe termen lung determinată de gazele cu efect de seră emise în atmosferă în urma activităților umane.

Temperaturile din 2016 au depășit recordul din 2015 cu aproape 0,2 grade Celsius, fiind amplificate de asemenea de un eveniment meteorologic natural, El Nino, care are loc o dată la câțiva ani și eliberează căldură în atmosferă din Oceanul Pacific.

Anul trecut a fost cel mai cald din istoria înregistrărilor fără influența fenomenului El Nino, conform Copernicus condus de Centrul european pentru prognoze pe termen mediu.

În Arctica, ''stratul de gheață a fost... sub nivelul mediu, în special în lunile mai reci de la începutul și de la sfârșitul anului'', se arată în raport.

''Între timp, sudul Europei a fost intens afectat de condiții de secetă de durată, de la sfârșitul primăverii până în lunile de toamnă. Condițiile secetoase au dus la lipsa apei în multe zone și au facilitat răspândirea incendiilor de vegetație în Peninsula Iberică'', se menționează în document.

Președintele american, Donald Trump, care și-a exprimat neîncrederea în ceea ce privește influența omului asupra schimbărilor climatice, a scris pe Twitter la 29 decembrie despre frigul extrem din țara sa și a pus la îndoială necesitatea adoptării unor măsuri pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

''Poate că ne-ar fi de folos puțin din acea Încălzire Climatică pentru care Țara noastră, dar nu alte țări, se pregătea să plătească TRILIOANE DE DOLARI pentru a se proteja de ea. Înfofoliți-vă!', a scris Trump.

Trump plănuiește să părăsească Acordul de la Paris din 2015 care se bucură de sprijinul a aproape 200 de țări și caută să limiteze creșterea temperaturilor la nivel global la ''mult sub'' valoarea de 2 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială, ideal la 1,5 grade Celsius.

Potrivit unui anunț făcut joi dimineața de grupul german de reasigurări Munich Re, catastrofele naturale au provocat, în 2017, pagube semnificativ mai mari decât în precedenții cinci ani, iar pierderile suportate de companiile de asigurări au atins un nivel record de 135 de miliarde de euro. Anul trecut, catastrofele naturale au provocat pierderi economice în valoare de 330 milliarde de dolari, aproape dublu față de 175 miliarde de dolari în 2016 și totodată cele mai mari pierderi după cele de 354 miliarde de dolari înregistrate în anul 2011. Industria asigurărilor a acoperit doar 41% din pagube, un nivel record de 135 de miliarde de dolari, a adăugat grupul german de reasigurări.

Luna trecută, grupul elvețian Swiss Re a estimat la rândul său că în 2017 pierderile economice totale provocate de catastrofele naturale sau dezastrele provocate de om au fost de 306 miliarde de dolari, în creștere față de 188 miliarde de dolari în 2016, iar pierderile acoperite de companiile globale de asigurări sunt estimate la 136 miliarde de dolari, aceasta fiind a treia mare cifră înregistrată vreodată de sectorul asigurărilor.

OMM urmează să publice raportul său privind temperaturile înregistrate în 2017 peste aproximativ două săptămâni, precizează Reuters.

Temperaturile de suprafață la nivel mondial în 2016 au fost în medie de 14,8 grade Celsius, ceea ce înseamnă cu 1,3 grade Celsius mai ridicate decât se estima înainte de Revoluția industrială.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău