Programul „Chișinăul citește” - un nou start. Claudia Partole: „Cărțile conțin codul care ne ajută să înțelegem realitatea”
-
15 Februarie 12:55
![Programul „Chișinăul citește” - un nou start. Claudia Partole: „Cărțile conțin codul care ne ajută să înțelegem realitatea”
Programul „Chișinăul citește” - un nou start. Claudia Partole: „Cărțile conțin codul care ne ajută să înțelegem realitatea”](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252658-206902.jpg)
Cea de-a XXII-a ediție a programului de lectură „Chișinăul citește” a fost lansată în această săptămână la Chișinău, la Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu”. Evenimentul a adunat scriitori, critici literari, oameni de cultură și cititori.
„Este un proiect ce potențează lectura în orașul Chișinău și Chișinăul într-adevăr citește grație acestuia”, a declarat pentru Radio Chișinău scriitorul și criticul literar Iulian Ciocan. El a mai menționat că, un cititor din Rep. Moldova cheltuiește anual pentru procurarea cărților de zece ori mai puțin decât un cititor din Germania, potrivit statisticilor. „Nu nu e vorba doar despre faptul că suntem mai săraci decât nemții, contează foarte mult și mediul în care trăim, cât de mult ne stimulează la lectură”, a spus scriitorul.
„Acest concurs este specific printr-o selecție riguroasă a cărților de către un juriu competent. De asemenea, prin diversitatea modalităților de interacțiune cu publicul, pe care le realizează bibliotecarii din toate filialele”, a menționat și directoarea generală al B. M. „B. P. Hașdeu”, Mariana Harjevschi. Ea a mai declarat că aceasta e cea mai longevivă campanie, inspirată de la bibliotecile europene, precum campaniile „O carte și un oraș” sau „Vorbește despre o carte”.
Cărțile propuse pentru lectura cititorilor din capitală în acest an sunt:
- „Poarta dintre lumi” de Sergiu Afanasiu (categoria de vârstă: copii)
- „Măștile lui Brejnev” de Nicolae Spătaru (categoria de vârstă: tineri)
- „O progenitură dușmană” de Nicolae Negru (categoria de vârstă: adulți)
Cartea lui Sergiu Afanasiu îi transpune pe cititori în trecut, relatând despre istoria localității de baștină a autorului, Orheiul Vechi. Scriitorul reușește să creeze o atmosferă de poveste, atractivă pentru copii, trezindu-le interesul și pentru propria istorie, a menționat scriitoarea Claudia Partole în cadrul evenimentului. „Cred că, poveștile sunt cel mai frumos dar și jucărie, date nouă de Creator. Copiii cărora nu le citesc părinții, sunt mai săraci sufletește. Poveștile conțin acel cod, acea cheie care ne ajută să înțelegem mai bine realitatea”, a mai menționat scriitoarea Claudia Partole consideră că acest proiect este benefic pentru ambele părți: cititorii, care sunt încurajați să descopere cărți de calitate selectate de un juriu competent, și scriitorii, care se inspiră din dialogul cu aceștia.
Curiozitatea copiilor lor poate fi folosită în mod pozitiv, consideră Sergiu Afanasiu: „Comun între copiii de azi și copilul care eram eu este visarea! Am mers cu copiii la izvorul lui Stefan cel Mare de la Orheiul Vechi, unde au venit și doua mătuși cu torba cu plăcinte. Copiii au rămas impresionați. „Parcă am ajuns într-o poveste!”, au zis ei. Într-adevăr, Orheiul Vechi este un loc în care își dau întâlnire istoria și povestea. În cadrul numeroaselor întâlniri pe care le am cu copiii, îi îndemn să scrie despre locurile natale, despre părinți, bunei. Trebuie să menținem aprinși acei licurici vii din ochii lor. Cred că, nu poate fi un dar pedagogic mai mare decât acela de a reuși să-i faci pe copii să se aplece de-asupra cărții”, a menționat scriitorul.
Cartea „Măștile lui Brejnev” de Nicolae Spătaru a apărut recent în a doua ediție, la Junimea. Autorul consideră că va fi utilă și interesantă atât pentru adulți, cât și pentru adolescenți: „Am vrut să arăt cum este deformat omul într-un sistem totalitar. Sistemul comunist îi punea să gândească într-un fel, să vorbească în alt fel și să procedeze în cu totul altfel”, a spus autorul. Criticul literar Constantin Ivanov, afirmă că în cartea lui Nicolae Spătaru este ilustrat perfect, cum o ideologie poate deforma realitatea prin intermediul fricii induse: „Cartea înfățișează o lume răsturnată, o lume pe dos. Ideologia este acea care poate deforma realitatea. Sensibilitatea creatoare a autorului a reușit să surprindă ciudățeniile acestei lumi, cum ideologia te sperie cu iminenta pericolului și te face să-ți pierzi rațiunea!”, a remarcat criticul.
Scriitorul și publicistul Nicolae Negru, laureat al Premiului Național pentru anul 2024, împărtășește în cartea „O progenitură dușmană” amintirile din gulagul siberian, unde a nimerit la o vârstă fragedă împreună cu părinții deportați. Autorul consideră că despre acel regim „diabolic”, care sancționa orice încercare a oamenilor de a gândi liber și de a spune adevărul, nu s-a vorbit suficient. Nicolae Negru a amintit și despre cazul disidentului Gheorghe David, care pentru părerile sale critice la adresa regimului comunist, în anii '80, a fost internat la psihiatrie.
„Cartea lui Nicolae Negru este una de referință, o carte care te trimite în trecut ca să înțelegi mai bine prezentul”, a menționat criticul și scriitorul Iulian Ciocan. „Poate fi considerată o carte memorialistică sau un roman autobiografic. E o carte de acțiune, care se citește într-un ritm alert”. Criticul a remarcat umorul și tonul calm, caracteristic stilului lui Nicolae Negru, astfel eroul depășește cu bine cele mai dramatice încercări.
Cărțile incluse în ediția actuală a programului „Chișinăul citește” pot fi găsite în cele 27 filiale ale bibliotecii B. P. Hașdeu din capitală, unde pe parcursul anului vor avea loc întâlniri cu autorii, precum și diverse activități.