Programul „Armata Profesionistă 2018-2021”, aprobat de Guvern

  • 21 Iunie 2018 08:44
Programul „Armata Profesionistă 2018-2021”, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri programul „Armata Profesionistă 2018-2021", care are drept scop prioritizarea domeniilor de dezvoltare a sectorului de apărare.

Potrivit agenției INFOTAG, documentul stabilește obiectivele de bază, etapele profesionalizării armatei și procedurile de monitorizare a implementării măsurilor planificate. Procesul de transformare a Armatei Naționale se va axa pe două aspecte de importanță majoră - îmbunătățirea calității resurselor umane și restructurarea armatei, pentru transformarea acesteia într-un angajator atractiv pentru militari și civili.

Trecerea la serviciul militar prin contract se va realiza etapizat, în perioada 2018-2021. Astfel, numărul tinerilor recrutați pentru armată va scădea treptat, până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului obligatoriu. Totodată, programul prevede completarea funcțiilor vacante din unități prin contractarea militarilor, asigurarea cu echipament nou, modernizarea infrastructurii militare prin renovarea și construcția de clădiri administrative, cazărmi și complexuri sportive. De asemenea, pentru a spori nivelul de motivare, urmează a fi revizuit sistemul de salarizare a militarilor și îmbunătățit pachetului social.

În opinia Guvernului, profesionalizarea armatei va contribui la intensificarea cooperării cu forțele armate ale altor state și creșterea contribuției Republicii Moldova la misiunile internaționale de consolidare a păcii.

Programul "Armata Profesionistă 2018-2021" va servi drept mecanism principal în implementarea fazei inițiale a reformei de apărare, prevăzută în Strategia Națională de Apărare și în Strategia Militară. Costurile pentru implementarea programului vor fi acoperite din bugetul de stat și din fonduri oferite de partenerii de dezvoltare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău