Programul 373: 2,7 miliarde de lei au fost investiți în economia Republicii Moldova

  • 18 Octombrie 19:20
Programul 373: 2,7 miliarde de lei au fost investiți în economia Republicii Moldova

Aproximativ 2,7 miliarde de lei au fost investite în economia națională, în primele 15 luni de la lansarea Programului 373. Un număr de 605 proiecte investiționale au fost deja finalizate sau se află în diferite etape de implementare.

Potrivit Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, investițiile susțin dezvoltarea companiilor în care sunt angajate circa 6.580 de persoane, iar în viitorul apropiat se estimează crearea a peste 1 380 de noi locuri de muncă.

Distribuția geografică a proiectelor investiționale acoperă toate raioanele R. Moldova, cu valori proporționale numărului de companii din fiecare regiune.

„Cele mai mari investiții au fost înregistrate în regiunea Centru, cu peste 1 miliard de lei, urmată de Chișinău, cu 935 milioane lei, regiunea Nord, cu 485 milioane lei, și regiunea Sud, inclusiv UTA Găgăuzia, cu 247 milioane lei. Valoarea medie a creditelor este de aproximativ 3 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al ODA. 

Programul 373 este solicitat de companii dintr-o gamă largă de domenii de activitate. Cele mai mari investiții au fost realizate în sectorul producției și furnizării de energie, care a atras aproximativ 42% din valoarea totală a proiectelor investiționale. Transportul și depozitarea au reprezentat un alt domeniu semnificativ, captând 22%, urmat de industria prelucrătoare cu 15%. Investiții notabile sunt realizate și în sectoare precum sănătatea și asistența socială, educația, agrementul și altele. Istoriile micilor antreprenori care și-au dezvoltat afacerile prin Programul 373 sunt diverse și inspiraționale.

Programul 373 a fost lansat în iulie 2023, iar în primăvara acestui an, Guvernul a extins accesul la finanțare și a simplificat procedurile. În prezent, și IMM-urile din sectorul comerțului (cu excepția celor care comercializează băuturi alcoolice și tutun), precum și cele din domeniul întreținerii și reparației autovehiculelor și motocicletelor, beneficiază de acces mai facil la finanțare. Suma maximă a creditului a fost majorată de la 15 la 40 milioane lei, fiind permisă și finanțarea achiziției de materii prime și materiale necesare producției sau prestării de servicii, în limita a 30% din valoarea proiectului investițional. Totodată, plafonul maxim de garantare a fost crescut de la 40% la 80% din valoarea creditului prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor, iar procedurile bancare pentru acordarea creditelor au fost simplificate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Sat
8
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău