Program de terapie pentru deținuții dependenți de droguri
-
29 Noiembrie 2017 15:39
Douăzeci și șase de deținuți de la Penitenciarul nr. 9 (Pruncul) vor fi integrați în prima comunitate terapeutică din țară destinată deținuților dependenți de droguri. Secretarul general de stat al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, a declarat în cadrul unui briefing de presă că elementul-cheie de incluziune în comunitatea terapeutică este acordul și voința deținutului de a renunța la consumul de droguri, transmite IPN.
Anatolie Munteanu a recunoscut în fața presei că problema consumului de droguri în rândul deținuților este cunoscută de cei din sistemul penitenciar, fiind identificați 470 de deținuți dependenți de droguri. Aceștia se află sub monitorizarea medicilor din sistem. Responsabilii își propun să reducă numărul persoanelor dependente de droguri prin deschiderea comunității terapeutice. Aceasta reprezintă un sector locativ în cadrul instituției penitenciare.
„Deschiderea comunității terapeutice, presupune spații de siguranță, un personal special instruit ce dispune de tehnici și strategii moderne de comunicare și corectare a comportamentului deținuților”, a comunicat secretarul general de stat, subliniind că specialiștii vor lucra cu deținuții în vederea schimbării comportamentului acestora și renunțării la droguri.
Astfel, crearea condițiilor terapeutice, care este o metodă inovativă pentru Republica Moldova, va oferi posibilitatea aflării deținuților în zone libere de droguri. Deținuții care își vor declara dorința de a renunța la droguri vor fi monitorizați de specialiști pe parcursul unui an în cadrul comunității terapeutice.
Întrebat de jurnaliști dacă acest model va fi extins și în alte penitenciare din țară, Anatolie Munteanu a declarat că lucrul cu consumatorii de droguri este foarte specific și autoritățile nu pun accentul pe extinderea grăbită a numărului de beneficiari, ci pe calitatea lucrului. Extinderea acestui serviciu ar putea fi analizată după o perioadă.