Program de incluziune a copiilor cu dizabilități, finanțat de R. Cehă

  • 19 Noiembrie 2015 18:20
Program de incluziune a copiilor cu dizabilități, finanțat de R. Cehă

Încadrarea a cât mai multor copii cu dizabilități în grădinițe este scopul unui program ce urmează să fie implementat în următorii doi ani de către organizația non-guvernamentală ”Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin”.

Programul urmează să fie implementat cu susținerea financiară din partea Republicii Cehe. Urmează să fie antrenate 300 de grădinițe, iar aproximativ 1000 de pedagogi vor fi instruiți ca să poată lucra mai eficient cu copiii cu nevoi speciale.

Una dintre grădinițele care au deja experiență în domeniul incluziunii copiilor cu dizabilități se află la Orhei. Directoarea instituției, Emilia Știrbu, a subliniat că este foarte importantă instruirea educatorilor pentru ca aceștia să fie pregătiți să lucreze cu copiii cu cerințe educaționale speciale. Astfel, vor fi încurajați și părinții să își dea copiii la grădiniță, este de părere Emilia Știrbu.

„Este necesar ca în fiecare grădiniță să fie cadre formate ca să poată lucra cu toți copiii. Dacă primesc niște servicii specializate, care să îi ajute copiii cu dizabilități depășesc limita de a sta acasă. Și dacă au ieșit de după poartă, acest este un succes al întregii societăți”, a precizat Emilia Știrbu.

Odată cu instruirea pedagogilor, grădinițele vor fi mai bine pregătite pentru primirea copiilor cu dizabilități, argumentează utilitatea acestui proiect directorul Asociației ”Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin”, Victoria Secu.

„Este un acces limitat al copiilor cu necesități educaționale speciale la vârsta timpurie de dezvoltare în grădinițe. Resursele umane se confruntă cu dificultăți în organizarea procesului educațional și mai persistă un nivel scăzut de participare a părinților în educația și recuperarea copiilor”, a constatat Victoria Secu.

Grădinițele care vor accepta copiii cu nevoi speciale vor beneficia și de finanțare pentru îmbunătățirea infrastructurii, a anunțat reprezentata Ambasadei Republicii Cehe la Chișinău, Katerina Silhankova.

„Este unul dintre criteriile noastre. Dacă se face educație incluzivă, finanțăm și repararea sau construcția sistemului sanitar de apeduct și canalizare”, a declarat Katerina Silhankova.

Datele Ministerului Educației arată că la sfârșitul anului 2014 în instituțiile rezidențiale și de învățământ speciale erau peste 2400 de copii, iar jumătate de an mai târziu, numărul acesta a scăzut la 1600, restul fiind reintegrați în familiile biologice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:4,12 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău