Program de grant lansat de Ministerul Agriculturii: „Scopul acestui Program este să dezvolte infrastructura regională de eliminare a deșeurilor menajere solide, în conformitate cu practicile statelor membre ale UE”

  • 02 August 2021 12:25
Program de grant lansat de Ministerul Agriculturii: „Scopul acestui Program este să dezvolte infrastructura regională de eliminare a deșeurilor menajere solide, în conformitate cu practicile statelor membre ale UE”

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a lansat astăzi Programul de grant destinat gestionării specifice a unor fluxuri de deșeuri, inclusiv uleiuri uzate, anvelope uzate și vehicule scoase din uz. Potrivit autorităților, acest program are obiectivul de a realiza activități menite să intensifice eliminarea deșeurilor, să prevină depozitarea ilegală și să promoveze piețele pentru produsele cu conținut reciclat.

Programul de grant lansat de Minister în parteneriat cu Unitatea de Implementare a Proiectelor de Mediu este destinat gestionării specifice a unor fluxuri de deșeuri în Republica Moldova: uleiuri uzate, anvelope uzate și vehicule scoase din uz. Costul total al proiectului, prevăzut pentru o perioadă de nouă luni, este de 200 de mii de euro, susține Managerul de Program, Dorin Ambros.

Cadrul normativ care va gestiona cele trei fluxuri de deșeuri, ne referim la anvelope uzate, vehicule scoase din uz și uleiuri uzate. Inclusiv, în cadrul proiectului a fost elaborată analiza impactului de reglementare a acestor tipuri de deșeuri, asupra sectorului privat, inclusiv impactul acestora asupra mediului. Au fost colectați un șir de indicatori care, în principiu, lipsesc din bazele de date ale Republicii Moldova, au fost făcuți niște indicatori micști, prin care încercăm să evaluăm impactul acestor deșeuri asupra mediului. Respectiv, în cadrul proiectului finanțat prin intermediul Agenției Internaționale de Cooperare a Germaniei, denumirea proiectului este: „Îmbunătățirea cadrului instituțional și legal pentru managementul unor fluxuri specifice de deșeuri din Republica Moldova, costul total al proiectului este în jur de 200 mii de euro.

Scopul acestui Program este să dezvolte infrastructura regională de eliminare a deșeurilor menajere solide, în conformitate cu practicile statelor membre ale Uniunii Europene, precum și să crească gradul de conștientizare a populației în special a reprezentanților sectorului privat generatori de deșeuri, privind importanța gestionării specifice a unor fluxuri de deșeuri, dar și a riscurilor asociate privind utilizarea inadecvată a acestora, pe fundalul capacităților existente de colectare și reciclare.

Mai mult, potrivit autorităților, Programul de grant va promova inovațiile tehnologice pe segmentul gestionării deșeurilor, va contribui la dezvoltarea sistemelor de colectare sau tratare a fluxurilor de deșeuri specifice, precum și la lansarea unor proiecte ce urmăresc a spori condiția mediului ambiant și calitatea vieții umane, dar și competitivitatea pieței locale privind managementul specific al unor fluxuri de deșeuri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău