Prognozele EXPERȚILOR, privind piața valutară: Va fi o presiune pe leu, dar BNM va interveni ca să mențină o stabilitate

  • 24 Martie 2020 14:34
Prognozele EXPERȚILOR, privind piața valutară: Va fi o presiune pe leu, dar BNM va interveni ca să mențină o stabilitate

În contextul crizei economice care va afecta Republica Moldova urmare a pandemiei de COVID-19, leul se va deprecia față de euro și dolar. Totuși, nu se așteaptă modificări bruște, consideră experții. În același timp Banca Națională (BNM) dă asigurări că va interveni pe piață, iar la moment nu există riscul unor instabilități majore.

După mai bine de un an în care cererea de valută a fost mai mare decât oferta, piața a intrat în echilibru în luna februarie, dar acesta se va menține pentru foarte scurt timp, așteptându-se un nou deficit valutar, constată economistul Veaceslav Ioniță. El susține că în contextul crizei economice care va lovi întreaga regiune, oferta de valută va scădea semnificativ, în special din cauza reducerii remitențelor și a exporturilor, iar cererea va înregistra o scădere mai mică. În rezultat, vor exista presiuni inflaționiste asupra leului.

„În prezent avem un echilibru pe piața valutară, dar, în următoarele luni, cel mai probabil vom avea un deficit de valută legat de faptul că cetățenii noștri vor vinde mai puțină valută. Astfel, va fi o presiune pe leu, dar cred că BNM va vinde din rezervele sale și vom avea o fluctuație controlată a leului moldovenesc. Prognoza mea este că leul se va menține stabil, cu tendințe de depreciere lentă.”

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu a admis, în cadrul unei intervenții la postul public de televiziune, că vor exista fluctuații ale cursului leului față de dolar și euro, dar susține că acestea nu vor fi mari, iar BNM va interveni.

„Eu nu văd premise pentru o instabilitate majoră. Fluctuații vor fi, dar în limita normalului fără fluctuații majore. BNM va interveni ca să mențină această stabilitate.”

În ultimele două săptămâni leul s-a apreciat în raport cu euro, dar s-a ieftinit în raport cu dolarul. Aceasta se explică prin deprecierea euro față de dolar. Totodată experții le recomandă cetățenilor să se abțină de operațiuni valutare majore, în condițiile unei  instabilității accentuate a pieței valutare internaționale.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău