Prognozele Băncii Mondiale pentru economia R.Moldova și efectele unei eventuale suspendări a relațiilor cu FMI

  • 28 Noiembrie 2019 18:20
Prognozele Băncii Mondiale pentru economia R.Moldova și efectele unei eventuale suspendări a relațiilor cu FMI

Banca Mondială prognozează o creștere a economiei Republicii Moldova de 3,6% în anul 2020 și de 3,8% în 2021. Aceste creșteri sunt condiționate de continuarea agendei de reforme, inclusiv de atenuarea presiunilor fiscale.

Experții Băncii Mondiale prognozează, pe termen mediu, o creștere mai puternică a exporturilor. În același timp, în 2020 contribuția sectorului agricol la creșterea economică va fi una marginală și modestă, la fel ca și în acest an.

Economistul din cadrul Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Marcel Chistruga, a subliniat necesitatea unor politici fiscale prudente și consolidarea acestora. 

„În viziunea noastră posibilitatea de a crește veniturile este destul de limitată. Pe de altă parte finanțarea deficitului bugetar depinde, în mare măsură, de surse externe care ar putea sau nu ar putea să se materializeze în diferite condiții.”

Expertul a atenționat asupra riscurilor din sectorul financiar, în special, cel nebancar. În opinia lui este nevoie de a monitoriza și de a reglementa mai riguros acest sector. O altă problemă a economiei vizează productivitatea scăzută. Experții mai constată că majoritatea întreprinderilor de stat sunt ineficiente și au o productivitate joasă. Ca urmare, acestea beneficiază de ajutoare de stat, care ar putea fi direcționate spre alte necesități.

Întrebați despre o eventuală pauză în relațiile dintre Republica Moldova cu Fondul Monetar Internațional, pe care nu o exclude premierul Ion Chicu, reprezentanții Băncii Mondiale au menționat că un acord activ cu FMI este o precondiție pentru acordarea suportului bugetar Republicii Moldova.

Experții economici avertizează că o eventuală suspendare a relațiilor cu FMI înseamnă automat și stoparea legăturilor cu toți creditorii occidentali și, respectiv, încetarea programelor financiare actuale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chişinău
-0,8 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:3,1 m/s
Mon
0 °C
Tue
2 °C
Wed
4 °C
Thu
0 °C
Fri
0 °C

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4428 -0.0347
USD 17.4979 0.0441
RON 4.0685 -0.0066
UAH 0.7200 -0.0035
RUB 0.2851 0.0024
Arhivă Radio Chișinău