Prognoze sumbre. Dolarul ar putea trece de 28 de lei

  • 14 Septembrie 2015 13:59
Prognoze sumbre. Dolarul ar putea trece de 28 de lei

Leul continuă să se deprecieze în raport cu principalele valute de referință, în pofida măsurilor întreprinse de Autoritatea Financiară Centrală de a ține în frâu moneda națională, fapt ce ar putea duce la un nou val de scumpiri pe piața internă.

Potrivit prognozelor mai multor analiști, dolarul ar putea ușor trece peste valoarea de 28 de lei în 2016, în cazul în care remitențele vor continua să scadă, recesiunea din Rusia și Ucraina se va aprofunda, iar autoritățile nu vor putea gestiona corect criza social-economică internă.

Printre factorii interni care au dus la deprecierea leului moldovenesc față de principalele valute de referință, potrivit expertului economic Viorel Gârbu, sunt creșterea lichidităților în sistemul bancar moldovenesc, prin emisii neacoperite ale BNM, menite să crediteze băncile aflate sub administrare specială. Riscul din sectorul de asigurări, politica fiscală stimulativă, ieșirile masive de capital din țară din contul achitării datoriei externe, dar și sistarea asistenței financiare externe a Republicii Moldova ca rezultat al lipsei unui acord cu FMI de asemenea sunt printre factorii ce vor duce la slăbirea leului.  

Viorel Gârbu admite că dolarul american ar putea ajunge la 28 de lei în 2016, în cazul în care autoritățile nu vor fi în stare să gestioneze corect criza.

Experții se referă și la factori externi care au dus la slăbirea monedei naționale. Aceștia ar fi, în opinia analistului Alexandru Fală, problemele care există în economia rusească, descreșterea volumului remitențelor, cererea tot mai mare de valută pe piața internă, dar și recesiunea din economiile țărilor din regiune.

Leul continuă să se deprecieze rapid în raport cu euro și dolarul, în pofida încercărilor Băncii Naționale a Moldovei de a menține o stabilitate pe piața financiară. Chiar dacă BNM a majorat rata de bază până la 19,5 puncte procentuale și a majorat rata rezervelor obligatorii, euro a ajuns să fie tranzacționat la un curs de 22 de lei și 40 de bani, în creștere cu 80 de bani față de finele săptămânii trecute.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău