Prognoze sumbre din partea premierului Gavrilița: Vom ajunge la 3000 de infectări pe zi

  • 01 Septembrie 2021 08:00
Prognoze sumbre din partea premierului Gavrilița: Vom ajunge la 3000 de infectări pe zi

Autoritățile de la Chișinău nu cedează presiunilor. Prezentarea rezultatelor testelor PCR sau antigen rămân obligatorii pentru profesorii nevaccinați. O spune premierul Natalia Gavrilița, potrivit căreia sănătatea elevilor și oferirea unui mediu sigur de studii pentru aceștia este prioritatea Guvernului. Șeful Executivului spune că statul nu poate acoperi costurile aferente procurării testelor, întrucât statul asigură vaccin gratuit pentru fiecare angajat din sistemul educațional dornic să se imunizeze, notează IPN.

Premierul Natalia Gavrilița vine cu prognoze sumbre privind evoluția valului patru al pandemiei. Potrivit șefului Executivului, dacă autoritățile nu vor impune măsuri dure, școala ar putea deveni un adevărat focar de infecții, copiii transformându-se în vectori de transmitere a virusului de la profesorii infectați la părinți și bunici.

„Testele gratis sunt necesare atunci când nu există vaccinare gratis, nu există alte politici ale statului care ar putea opri valul pandemic. Acum ne confruntăm cu un nou val de infectări cauzat de tulpina Delta, nivelul de infectare este mult mai mare. Ne așteaptă un număr mare de infectări la sfârșitul lunii octombrie, prognozele sunt de peste 3000 de îmbolnăviri pe zi. Încercăm să trecem prin acest val fără ca să sacrificăm sănătatea copiilor, fără ca să compromitem procesul de studii”, a spus în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.  

Premierul spune că statul nu intenționează să asigure testarea gratuită a angajaților din domeniul educației, atât timp cât există posibilitatea vaccinării gratuite.

„Profesorii sunt liberi să se vaccineze gratuit. Libertatea profesorilor se termină atunci când începe dreptul copiilor la un mediu sigur de învățare. Știind că acești profesori vor fi în spații închise, cu copii care nu se pot vaccina, și acești copii pleacă acasă unde interacționează cu bunicii, cu persoane cu comorbidități, este de bun simț să introducem anumite reguli care să protejeze copiii și familiile lor”, a spus Natalia Gavrilița.

Premierul Gavrilița spune că după experiența concertului Summer Fest la care au participat mii de persoane, ignorând toate normele epidemiologice, autoritățile vor veni cu noi restricții.

„Afară acest virus se răspândește mai puțin și probabilitatea de infectare este mai mică. Am avut angajați ai Ministerului de Interne și la Ziua Independenței și la Summer Fest care impun purtarea măștii, dar imediat cum pleacă polițistul oamenii își scot masca. Asta înseamnă că noi vom veni cu restricții adiționale”, a mai spus premierul.

Potrivit unei decizii a CNESP, începând cu 1 septembrie, angajații nevaccinați din sistemul educațional sunt obligați să facă pe cont propriu testele anti-COVID-19 o dată la 14 zile. Astfel, autoritățile speră să încurajeze vaccinarea angajaților din sistem până la o rată de 95% în fiecare instituție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău