Prognoze FMI: Economia moldovenească ar putea să își revină abia în 2021

  • 15 Aprilie 2020 14:45
Prognoze FMI: Economia moldovenească ar putea să își revină abia în 2021

Economia Republicii Moldova se va contracta cu 3% în anul curent, în contextul pandemiei de COVID-19, care va afecta toate țările lumii. În același timp, președintele Igor Dodon, dar și experții menționează că situația ar putea fi și mai gravă decât aceste prognoze.

Pandemia provocată de noul coronavirus va afecta economia tuturor statelor lumii și în marea majoritate a acestora volumul Produsului Intern Brut va scădea. În Republica Moldova este așteptată o reducere a PIB cu 3%, față de prognozele anterioare care dădeau o creștere de aproape 4 la sută. Economia moldovenească ar putea să își revină abia în 2021, când va înregistra un avans de 4%.

În anul curent, potrivit FMI, inflația va avea o creștere nesemnificativă de 0,5%, iar în 2021 se așteaptă ca aceasta să fie de 6%.

În comparație cu economiile în dezvoltare din regiune, Republica Moldova va fi mai puțin afectată de criză. În România se așteaptă o reducere a PIB cu 5%, iar în Ucraina - cu 7,7%. În zona Euro, economia va scădea în medie cu aproape 6%, iar țările cele mai afectate vor fi Estonia, Portugalia și Grecia.

Faptul că economia Republicii Moldova va scădea mai puțin decât altele nu este un lucru neapărat pozitiv, deoarece demonstrează cât de subdezvoltată este, a comentat pentru Radio Chișinău analistul Viorel Gârbu. Reducerea PIB va însemna sărăcirea populației, care și așa este săracă. În plus, această criză va conduce la o reducere semnificativă a transferurilor bănești de peste hotare, potrivit lui Viorel Gârbu. De asemenea, nu este exclus faptul că impactul crizei să fie și mai puternic.

Amintim că săptămâna trecută Igor Dodon declara că economia se va reduce anul acesta cu 3% în cel mai bun caz, ceea ce înseamnă o reducere a veniturilor planificate la buget cu peste 7 miliarde de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău