Prognoze economice | Optimismul autorităților vs rezervele specialiștilor, privind creșterea în acest an
-
19 Iunie 2017 16:08
Economia Republicii Moldova a crescut cu 3,1% în primul trimestru al acestui an,iar mai multe sectoare înregistrează evoluții pozitive: exporturile s-au majorat cu peste 14%, iar veniturile la buget – cu aproximativ 20 la sută. Autoritățile privesc optimist la evoluția economică în acest an. Pe de altă parte, experții menționează că economia doar va reuși să-și revină după recesiunea din ultimii ani, iar pentru o creștere durabilă este nevoie de o nouă paradigmă.
Produsul Intern Brut s-a majorat în primul trimestru cu 3,1% față de anul trecut, exporturile și importurile au crescut cu aproape 15 la sută, veniturile la buget - cu 20.
Guvernul este încrezător că în 2017, Republica Moldova va înregistra o creștere economică semnificativă, susține ministrul Economiei și Comerțului Octavian Calmâc.
„Suntem convinși că vom putea să asigurăm implementarea politicilor economice și sociale pe care ni le-am planificat, dar și a tuturor reformelor orientate spre business”, a declarat ministrul.
Totuși, chiar dacă Republica Moldova va înregistra o creștere pe potriva așteptărilor autorităților, aceasta nu va fi altceva decât revenirea după recesiunea din ultimii doi ani, a comentat pentru Radio Chișinău expertul economic Veaceslav Ioniță.
„Această creștere economică, în baza unei economii foarte slabe și fragile, în baza unei economii care a trecut printr-o criză de doi ani, eu aș numi-o mai curând recuperare economică și nu creștere economică”, spune Veaceslav Ioniță.
Bazată pe remitențe și agricultură, nu ne putem aștepta ca economia Republicii Moldova să devină una robustă, susține expertul Roman Chircă. Pentru aceasta este nevoie de schimbări radicale de funcționare a economiei, a menționat el.
„Pentru un salt economic și o schimbare bruscă a situației, sigur că această creștere este insuficientă. Pentru dinamizarea și schimbarea paradigmei este nevoie de schimbarea princiilor de construcție a economiei naționale, care trebuie să se miște mai mult spre o economie bazată pe investiții”, crede expertul.
Pentru acest an, Guvernul, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială prognozează o creștere a economiei cu 4-4,5%.